Stel je voor. Een spelletje waarbij je een big zoveel mogelijk hamburgers moet voeren, maar z'n buik net niet moet laten ploffen. Een big die scheten laat als je hem niet op tijd wegdoet. En een big die je in zijn buik moet prikken om te kunnen dobbelen.

Een beetje ziek. Een gevalletje van 'steekje los', zou je zeggen. Niettemin komen de spellenbedenkers achter Rummikub, Rolit, Triominos en Woordzoeker binnenkort met vijf nieuwe Holle Bolle Big-spellen. De Holle Bolle Big blijkt al een tijdje te bestaan en werd - zo zegt een persbericht van gisteren - "in Londen uitgeroepen tot Toy of the Year 2011. In Groot-Brittannië werden van het vrolijke actiespel ruim 250.000 exemplaren verkocht, in Nederland zelfs 400.000. Wereldwijd ging het spel in zestig landen al 4,6 miljoen keer over de toonbank."

Ik stond even met m'n oren te klapperen. Met wat voor wereldbeeld zadelen we kinderen op om een beetje behendigheid op te doen en te leren dat er 'stretching and breaking points' zijn? Zoveel mogelijk hamburgers vreten is niet meer van deze tijd. Biggen zijn tegenwoordig mager. En varkens eten bovendien geen hamburgers. Dat is verboden. Beesten pijn doen ook trouwens. Daar hoeven we het niet eens over te hebben. En toch moet het kennelijk.

Zou het een beetje raar Engels of Amerikaans bedrijf zijn? Nee hoor. Goliath, de makers achter al die spelletjes, zit in Hattem en blijkt 's lands grootste biggenexporteur.Tip voor Goliath. Doe het 'ns met emmers water. Die kunnen helemaal vol, maar van te vol word je nat en dan verknoei je water. Dat het laatste niet zo handig is mogen kinderen best leren. Of keer het om. Niet zoveel mogelijk, maar zo weinig mogelijk. Met benzinetanken van auto's. Die kunnen leeg, maar te snel te leeg kost je centen. De verkeerde brandstoffen ook. Daarom moet je er zuinig mee zijn. Het 'lege tanken spel' lijkt me zelfs geweldig. Maar ik kan het nergens kopen voor mijn neefjes en nichtjes.



Dit artikel afdrukken