In de uitzending zijn boeren te zien die ermee ophielden. Boerenbaas Hans Huijbers zegt dat boeren steeds groter zullen worden en dat de kleintjes verdwijnen. Ze gaan in dienst bij die paar grote. Zijn woordvoerder, Maarten Leseman, presenteerde het nét even anders op twitter.

sitestat


Leseman aan het begin van de dag:
Boer Jasper Huijben denkt dat de boerenbaas de handdoek voor zijn achterban in de ring gooit:

Wageninger Pieter de Wolf is niet zo pessimistisch:
Voormalig Nieuwe Oogst-journalist en nu promotor van de varkenssector Caroline van der Plas vond het allemaal veel te gemakkelijk:
Wereldvoedselaar Erwin Bouwmans wil een andere landbouw dan volgens de boerenbaas onvermijdelijk is:
Hoewel Huijbers onlangs nog klaagde over de slechte betaling van boeren die het in Nederland doen, zoals het land dat wil, is Maarten Leseman tot slot toch wat minder somber dan hij aan het begin van de dag leek:
Kern van de uitzending is natuurlijk de belabberde financiële sitiuatie van de boerenbedrijven in Nederland.
Een inschattingsvraag daarom aan Foodlogs boerenwatchers en boeren zelf: heeft Nederland over 15 jaar nog boeren en - zo ja - hoe zien hun bedrijven er dan uit?

NB: volgens 1Vandaag staken van de 65.000 boeren die Nederland telt slechts 4 per dag hun bedrijf. Dat betekent dat er over 15 jaar nog ruim 43.000 zullen zijn. Volgens Huijbers blijft er 1 boer per dorp over die de andere in dienst neemt. Nederland telt ruim 400 gemeenten. Je zou dus zeggen dat er juist veel boeren overblijven.

Fotocredits: Hans Huijbers, still, 1Vandaag
Dit artikel afdrukken