Ik heb er thuis zo eentje die eigenlijk (stiekem, want van mij mag hij het niet hardop zeggen) niet erg dol is op spruiten. Ik wel, ik vind spruiten heerlijk, altijd al gevonden, ook als kind. Thuis aten we ze gewoon met een snufje kerrie djawa erover. Ik zou het er nog steeds voor doen, maar mijn lief dus niet. Daarvoor moet meer uit de kast getrokken worden.

Onderstaand recept heeft een Spaanse oorsprong, maar ik maak het lekker Hollands door wat meer saus te creëren en daar dan gekookte (of nog beter: gestoomde), gehalveerde spruitjes toe te voegen. Wat spekjes of gebakken kipfilet voor de carnivoor en smullen maar.

Spaanse krieltjes met Hollandse spruitjes, voor 2 personen

Men neme:
- 500 gram krieltjes in de schil

Was de krieltjes, kras rare plekjes en uitlopertjes weg, halveer ze, was ze nog eens, droog ze af en bak ze dan in een minuut of 4 kort aan in zo’n 2 el olie. (ik heb het nooit geprobeerd, maar je zou deze stap waarschijnlijk ook gewoon over kunnen slaan, het is eigenlijk een laatste stuiptrekking van de patatas bravas die ooit aan dit recept ten grondslag lagen)

Voeg aan de krieltjes toe en bak nog rustig een minuutje of zo:
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt.

Voeg dan toe:
- 2 el tomatenpuree (uit zo’n klein blikje)
- 1 el korianderzaad (licht gekneusd in een vijzel)
- een paar sprietjes saffraan of een snufje saffraanpoeder
- 1 à 2 tl gerookt Spaans paprikapoeder.
- ongeveer 5 dl kippenbouillon om de krieltjes net onder te zetten.

Zet het vuur hoog om de krieltjes gaar en de saus in te koken. Normaal hebben krieltjes zo’n 15 minuten nodig, maar door de zure tomatenpuree zal het nu eerder 25 minuten duren.
Ondertussen of eigenlijk van tevoren zorg je dat je
- 500 gram spruitjes

hebt schoongemaakt (kontje eraf, halveren en buitenste blaadjes eraf). Ik vind het het beste om ze te stomen met een snuf zout, in zo’n uitklapbaar roestvrijstalen stoommandje van de Blokker. Gewoon gaar koken kan ook, al zou ik ze dan heel laten om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen. Kook ze zo gaar als jij lekker vindt. Ik doe dat in zo’n 8 minuten. Zorg dat ze gelijk klaar zijn met de krieltjes.

Als de spruitjes en krieltjes gaar zijn en de saus nog een beetje waterig, dan kun je een maizenapapje (1 à 2 tl maizena losgeroerd met een scheutje koud water) toevoegen om een mooi, glanzend sausje te creeëren dat lekker aan de krieltjes en spruitjes blijft “plakken”. Is de saus al erg ingekookt, dan voeg je beter wat water toe voor je het maizenapapje erdoor roert. Voeg de gare spruitjes toe, roer voorzichtig, proef, voeg eventueel zout of zo toe en serveer.

Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken