Spaanse boeren willen tot tweemaal zoveel betalen voor hun water als ze er maar van op aan kunnen dat ze het blijven krijgen én als de overheid daarvoor geen extra maatregelen oplegt.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 299 Spaanse boeren, schrijft Vilt.

Waterschaarste
Met name in het zuiden van Spanje komt waterschaarste regelmatig voor. Naar verwachting wordt het tekort in de toekomst nijpender. Vandaar het belang om beleid voor de toekomst te ontwikkelen en daar draagvlak onder boeren voor te vinden. Tot op heden bestaat een diepgeworteld wantrouwen tussen boer en overheid.

Watermanagementplannen en beleidsmaatregelen
De Spaanse onderzoekers legden de boeren 36 (!) mogelijke watermanagementplannen voor. In alle plannen zat een variant die of de hoeveelheid water garandeerde, of gebaseerd was op een overheidsmaatregel of een prijskaartje per kubieke meter water. Die prijzen varieerden van 0,18 tot 0,40 euro per kuub. Op het moment van de studie was de prijs 0,16 à 0,18 cent.
De keuze uit maatregelen betrof 5 overheidsaanpakken. Een watertransfer vanuit het rivierbekken van de Ebro in het Noorden van Spanje. Een verhoogde toegang tot behandeld afvalwater. Striktere controles op het oppompen van grondwater. Een watermarktsysteem dat het recht op toegang tot water verhandelbaar zou maken tussen gebruikers. En tot slot, een systeem van 'deficit-irrigatie' dat net iets minder dan de benodigde hoeveelheid water levert.

Zoveel mogelijk bij het oude laten
De Spaanse landbouwers gaven duidelijk prioriteit aan een gegarandeerde toegang tot water zonder extra maatregelen door de overheid. Daar zijn ze dan zelfs bereid 0,35 cent per kubieke meter voor op tafel te leggen. "De boeren waren duidelijk niet gewonnen voor maatregelen die om een actieve participatie vragen, zoals het watermarktsysteem", aldus de onderzoekers in hun rapport. Tegelijkertijd, zo schrijft Vilt, is het duidelijk dat landbouwers er in de toekomst niet aan zullen ontkomen meer verantwoordelijkheid te moeten nemen voor een duurzaam antwoord op het watervraagstuk.

Fotocredits: werkloze pijpen Belgapixel's
Dit artikel afdrukken