SHV, het multinationale Nederlandse investment fund van de familie Fentener van Vlissingen, is van mening dat diervoeders, en met name visvoer, een goede belegging zijn. Dat blijkt uit het besluit van het bedrijf om dier- en visvoederfabrikant Nutreco van de beurs te halen, zoals vanmorgen het FD meldt. SHV heeft een bod gedaan van €2,7 miljard in contanten, ofwel €40 per aandeel. Het bedrijf waardeert daarmee Nutreco op €3 miljard.
Nutreco verkoopt zijn voeders in 80 landen en boekte in 2013 een bruto winst van €256 miljoen bij een omzet van €3,87 miljard.

'Veelbelovende en opwindende onderneming'
SHV kent vooralsnog een zestal kernactiviteiten: 'handel/distributie van LPG; zwaar transport (het bedrijf Mammoet); technische dienstverlening (Eriks); zelfbedieningsgroothandel Makro in Azië en Zuid-Amerika; de durfinvesteerder NPM en de exploratie en productie van olie en gas (Dyas)'. Met Nutreco komen daar diervoeders bij. "We beschouwen Nutreco als een veelbelovende en opwindende onderneming", zegt bestuursvoorzitter Stephan Nanninga van SHV in het FD. "Nutreco sluit goed aan bij SHV en onze gewenste mix van activiteiten en geografische spreiding en we geloven dat beide partijen van deze transactie profiteren."

Hoogwaardige ingrediënten
Daarmee laat het familiebedrijf zien dat het verder kijkt dan Nederland. Waar de opinie in ons land zich steeds meer tegen het houden van nog meer dieren keert, kiest SHV voor het investeren in de voeders die juist in de rest van de wereld een intensieve dierhouderij - en het voeden van meer mensen - mede mogelijk maken. Het bedrijf richt zich daarbij niet op de bulkstromen voor voer, maar juist op hoogwaardige ingrediënten die overal ter wereld kunnen worden ingezet. Het accent lijkt minder op varken te liggen maar meer op kip en met name op kweekvis.

Fotocredits: Nutreco
Dit artikel afdrukken