Terwijl foodwatch vanmorgen trots meldt dat het nationaal schoolontbijt is aangevuld met fruit, werd vandaag tevens bekend dat het schoolfruitprogramma op 1.700 Nederlandse scholen vanaf komende week stil komt te liggen.

Dat blijkt uit een mail van de 6 leveranciers die wekelijks schoolfruit op de scholen leveren.

Leveranciers verwijzen scholen naar de overheid
Over de achtergronden lijken de leveranciers naar de Nederlandse overheid te wijzen. Ze zeggen zich gedwongen te voelen zich terug te trekken als uitvoerders van de Europese regeling die het nationale overheden mogelijk maakt om kinderen te wennen aan gezondere eetgewoonten.

Na eerdere publicaties op Foodlog over schoolfruit, ontvingen wij vanuit een aantal scholen onderstaande vanmorgen verzonden mail waarmee de schoolfruitleveranciers aankondigen vanaf komende week hun leveringen (voorlopig) te staken. Navraag leerde ons dat alle 6 leveranciers dezelfde mail hebben verzonden.

Na een voor alle partijen geslaagde uitvoering van het EU-Schoolfruit 2013-2014 zijn de schoolfruitleveranciers vanaf juni vol energie begonnen aan de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar om dit net zo succesvol te laten verlopen. De schoolfruitleveranciers hebben de afgelopen maanden verschillende gesprekken gevoerd met Economische Zaken en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) over het EU-Schoolfruitprogramma 2014-2015. Op diverse momenten hebben de schoolfruitleveranciers de problematiek omtrent de uitvoering van de nieuwe schoolfruitregeling aan de orde gesteld. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat de huidige regeling voor de schoolfruitleveranciers niet goed uitvoerbaar is. Ondanks herhaalde verzoeken en inspanningen van de leveranciers om de regeling aan te passen, is niets meer vernomen.

Door deze ontstane situatie heeft Kids & Schoolfruit zich als schoolfruitleverancier op haar positie moeten beraden. Het spijt me u te moeten mededelen dat Kids & Schoolfruit niet anders kan dan zich terugtrekken als schoolfruitleverancier voor het EU-Schoolfruit 2014-2015.

Volgende week vindt de start en eerste levering van het EU-Schoolfruit dus niet plaats!

We begrijpen dat dit nieuws onverwacht komt en u zeer zal verbazen. We willen heel graag dit project uitvoeren, maar kunnen helaas niet anders dan deze beslissing nemen.

Ook kunnen wij ons voorstellen dat u vragen heeft. Helaas kunnen wij die vragen niet beantwoorden.Zou u voor vragen contact op willen nemen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), telefoonnummer 088-042 42 42 of Steunpunt EU-Schoolfruit, telefoonnummer 0317-48 59 66.


Fotocredits: schoolfruit.nu
Dit artikel afdrukken