De Amerikaanse toezichthouder, de Food and Drug Administration (FDA) is het met de Californische start-up Hampton Creek eens geworden over de eivrije mayonaise Just Mayo. Eerder dit jaar stuurde de FDA Hampton Creek een officiële waarschuwing. Die kwam er op neer dat mayonaise zonder eieren niet bestaat, omdat mayonaise warenwettelijk eieren bevat.

Unilever
De FDA bemoeide zich met Just Mayo nadat eerst Unilever en later de Amerikaanse eierlobby kritiek hadden geuit op de ei-vrije mayonaise.

Unilever zag de ei-vrije (en volgens Hampton Creek "gezondere, betaalbaardere en beter voor het milieu zijnde") Just Mayo als een mogelijke bedreiging voor zijn Hellmann's Real Mayonaise. Het kwam uiteindelijk niet tot een rechtszaak omdat Unilever de zaak staakte.

American Egg Board
Vervolgens bleek de eierlobby zich grote zorgen te maken over de ei-vrije mayonaise. In september kwam aan het licht dat de American Egg Board (AEB) Hampton Creek met een gerichte strategie had gesaboteerd. Dat nieuws zorgde voor ophef en een nog steeds niet afgrond onderzoek naar het reilen en zeilen van de AEB en het Amerikaanse Ministerie van Landbouw.

FDA: etiket aanpassen
Deze week bereikten beide partijen een compromis, meldt Grist. Hampton Creek mag de naam Just Mayo blijven voeren.

Wel moet op het etiket duidelijk komen te staan dat er geen eieren in zitten. Het woord 'egg-free' krijgt grotere letters en er komt Spread & Dressing op het etiket. Het logo (een ei met een erwtenscheut er in) moet juist een beetje krimpen. Daarnaast moet Hampton Creek op het nieuwe etiket uitleggen dat 'Just' gelezen moet worden als 'juist', en niet als 'gewoon'. Juist in de zin van 'met rede, rechtvaardigheid en billijkheid'. Voor de FDA heeft de zaak met deze aanpassingen afgedaan.

Op Foodlog deed Wouter Klootwijk een elegante suggestie: noem het product NoMayo. Hoewel Hampton Creek de suggestie heeft gezien, is toch voor bovenstaande oplossing gekozen.

Fotocredits: Just Mayo
Dit artikel afdrukken