"Na sancties volgt de planeconomie weer", schrijft Der Spiegel. Terwijl de Westerse pers en sociale media foto's laten zien van leeg rakende winkelschappen, schrijft het Russische persbureau Itar-Tass dat Rusland bijvoorbeeld binnen 6 maanden zelf zijn productie aan varkensvlees met een derde kan verhogen. De Duitse Spiegel neemt het anders waar.

Plafond tegen speculatie
Afgelopen vrijdagavond maakte Landbouwminister Nikolai Fjodorow bekend met Branchevertegenwoordigers te hebben gesproken om via prijsplafonds speculatie tegen te gaan. De nu ontstane schaarste - Rusland importeert 53% van zijn voedingsmiddelen - moet er dus niet voor zorgen dat de prijzen stijgen, maar dat de pijn van wat minder eerlijk, gelijk en niet duurder voor iedereen verdeeld wordt.

Op de bon en onderwijl de sprong voorwaarts
Daarin zou gelezen kunnen worden dat essentiële voedingsmiddelen op de bon gaan. Op de korte termijn dan, want Fjodorow verklaarde verder dat Rusland vol vertrouwen is dat het op middelllange termijn door leveringen van bijvoorbeeld vlees uit Brazilie en kaas uit Nieuw-Zeeland zijn voedselvoorziening weer helemaal op de been krijgt. Het land heeft even tijd nodig om zijn handelspartners opnieuw te kiezen en daarmee nieuwe relaties op te bouwen, zo luidt de boodschap aan de Russen die in ruime mate achter Poetin en zijn regering staan. Dat laatste maakte Ruslandkenner Hubert Smeets vrijdag jl. overtuigend duidelijk in NRC Handelsblad.
Dit artikel afdrukken