Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid van het RIVM, stelt op de stellingsite van de NRCV Stand.nl: “Als ik de consument was zou ik niet zo veel waarde hechten aan individuele onderzoeken. Onderzoekers stappen al snel met hun resultaten naar de pers. Het is belangrijk om je te realiseren dat lang niet alles wetenschappelijk onderbouwd is".

Volgens Verhagen is een baanbrekende stap op het gebied van communicatie naar de consument mogelijk aanstaande. Hij doelt daarmee op de verordening van de Europese Unie die stelt dat producenten een claim op voeding moeten kunnen bewijzen. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft tot dusverre bijna drieduizend claims beoordeeld waarvan er slechts 222 voor goedkeuring naar het Europees Parlement zijn gestuurd. Als het Parlement akkoord gaat, moeten alle niet goedgekeurde beweringen na zes maanden verdwijnen en blijven alleen de wetenschappelijk bewezen claims overeind. .


"Gebruik bij eten en drinken vooral ook je boerenverstand", zegt Verhagen.

Fotocredits: brittgow

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken