Op initiatief van directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum bedachten 50 Nederlandse koks en patissiers originele recepten op basis van 50 typisch Nederlandse ingrediënten, variërend van aardappel tot zeewier. Daarnaast verzamelde culinair journaliste Jonah Freud bij ieder van de ingrediënten een origineel én een modern gerecht. Het resultaat is het ‘ABC van de Nederlandse keuken’, een op speciaal ontworpen papier boek dat zowel de culinaire als de kunstliefhebber op een verrassende manier laat kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

900 afbeeldingen
Het boek bevat ruim 900 afbeeldingen van items uit het Rijksmuseum die iets te maken hebben met de culinaire geschiedenis van Nederland. Dit varieert van etenswaren op stillevens, tot serviesstukken en keukens uit beroemde poppenhuizen.

Beroemde chefkoks als Jonnie Boer en Robert Kranenborg stelden een recept samen, en uiteraard ontbreekt RIJKS® chef Joris Bijdendijk niet. Ook aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto leverden een bijdrage.

Het Rijksmuseum heeft al een kookboek op zijn naam staan. Bert Natter schreef in 2006 Het Rijksmuseum Kookboek. Hij liet 10 meesterkoks menu's samenstellen geïnspireerd door de somptueuze eettaferelen van Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Die vonden uiteraard ook een plekje in zijn boek.
Dit artikel afdrukken