Je ziet ze vaak liggen bij Turkse of Chinese supermarkt, rettich, van die enorme witte wortels voor weinig. Maar veel Nederlanders blijken zich er geen raad mee te weten. Je kunt ze in plakjes of schijfjes inleggen in azijn, zout en suiker (zie recept), maar dan hou je nog nog steeds 3/4 over waar je iets mee moet. Je kunt er gestoomde Chinese “turnip cake” van maken (zie: recept), dan komt ie wel op, maar ja, dat is me een werk en de meeste Westerlingen zijn ook niet direct dol op deze hartige, plakkerige cake, die een textuur heeft waar je aan moet wennen.

Makkelijker en sneller is er rettich-koekjes van te maken. Raar woord, rettich koekjes, maar een beter weet ik niet. Engelsen praten bijvoorbeeld over crab cakes wat dan vertaald wordt als krab koekjes, dus vandaar. Het recept is wel een beetje werk, maar het voordeel is dat je er alleen nog frietjes of zo bij hoeft te serveren en klaar ben je. En je eet eindelijk eens wat anders dan altijd maar boontjes en je gebruikt eindelijk die keukenmachine eens. ;-)

RECEPT
- 450g geraspte rettich
- 250g rauwe, grote garnalen
- 1 ei
- 2 el rijstbloem (of 1 el maizena kan ook)
- 1 el Shaoxing rijstwijn
- 1/2 el vissaus
- 2 lente-uitjes
- 1 rode chilipeper, fijngehakt
- zout en peper

De rettich raspen in een keukenmachine, overdoen in een vergiet, kwart theelepel zout erover strooien. Half uurtje laten staan en dan flink uitknijpen. Er komt heel wat vocht uit, hoe meer hoe beter.
Doe in dezelfde keukenmachine (nu met zonder rasp maar met hakmes) het ei, de rijstmeel of maizena, de shaoxing rijstwijn, vissaus, peper en zout en blitz even door elkaar. (of als het te weinig is gebruik je even een vork om het egaal te kloppen) Doe er de garnalen bij en “blitz” ze tot een geheel maar liefst nog wel met stukjes garnaal erin, dus geen egale mousse.

Doe hier de uitgeknepen rettich bij, en pulseer nog even tot het mengsel mooi gemengd is maar zeker niet fijngemalen. Roer de fijgehakte chilipeper en ringetjes lenteui er met de hand door.
Dan verwarm je een koekenpan met een klein laagje olie op niet te hoog vuur. Leg grote klodders van het mengsel in de pan en wacht rustig af tot je denkt dat er zich een korstje aan de onderkant gevormd heeft. Pas dan kun je voorzichtig proberen ze om te draaien. Bak ze rustig in wel 20 minuten gaar. Wees gewaarschuwd: ze zien er waarschijnlijk niet uit, maar lekker dat ze zijn!

Lekker met zoete chilisaus en frietjes.

Fotocredits: Robin Kok
Dit artikel afdrukken