"We hebben weinig te verbergen," zei de eigenaar van het Barneveldse pluimveeservicebedrijfChickfriend voor de rechtbank in Zwolle op de eerste zitting in het strafrechtelijk onderzoek van de fipronilcrisis. "Ik wil heel wat kwijt, maar daar is nu het moment niet voor. Ik hoop dat wij alles mogen vertellen."

Om het geheugen even op te frissen: in de zomer van 2017 werd ontdekt dat het bestrijdingsmiddel fipronil in eieren voorkwam. Honderden bedrijven werden geblokkeerd, miljoenen eieren vernietigd, 3,5 miljoen kippen geruimd en de Nederlandse pluimveesector leed een schade van ruim €70 miljoen.

Het spoor leidde al snel naar de 2 eigenaren van Chickfriend. Zij worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid, wat hen op 15 jaar celstraf kan komen te staan. Ook vordert het Openbaar Ministerie bijna 4 ton aan ‘criminele winst’ van het duo. Naast de strafzaak loopt een civiele procedure, aangespannen door ruim 100 pluimveehouders, die een schadevergoeding eisen.

Volgens advocaat Wout Hendrickx is er geen gevaar voor de volksgezondheid geweest. Hij wil een deskundige oproepen die kan uitleggen dat "het restantje fipronil in eieren" niet schadelijk was, schrijft De Gelderlander. Hendrickx verwacht dat de verdachten geen celstraf opgelegd zullen krijgen. De verdediging wil verder de Belgische leverancier van het middel Dega-16 als getuige horen. Hij zou buiten medeweten van de Chickfriend-eigenaren het bestrijdingsmiddel fipronil aan Dega-16 hebben toegevoegd. Dat verzoek wees de rechtbank af; de Belg is de hoofdverdachte van de strafzaak in België die in april wordt behandeld. Volgens de Belg wisten de Chickfriend-eigenaren heel goed dat ze een verboden middel in de stallen spoten, schrijft het AD.

Op 10 en 11 maart zal de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelen.
Omr.GLD - Eigenaar Chickfriend over fipronilcrisis: 'We hebben weinig te verbergen'
  • Deel
Druk af