Klimaatverandering heeft impact op de koffieteelt. De voorspelling is dat in 2050 nog maar de helft van de grond waar nu koffie op geteeld wordt beschikbaar is, terwijl 125 miljoen mensen afhankelijk zijn van de koffieteelt voor hun dagelijks bestaan.

Met het onlangs gelanceerde Plan 2030 en een investering van ruim €1 miljard gaat Nescafé koffieboeren helpen aan 'regeneratieve landbouw' te doen. Deze vorm van landbouw richt zich op het verbeteren van de bodemkwaliteit. Een rijker bodemleven en meer organische stof vergroten de weerbaarheid van de grond tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals extremere weersomstandigheden en periodes van droogte. Daarnaast draagt regeneratieve landbouw bij aan een grotere biodiversiteit en het beschermen van watervoorraden. Een betere bodem moet de boeren vervolgens aan een betere oogst helpen.

Regeneratieve landbouw claimt te helpen bij aan het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer. Nescafé streeft ernaar in 2030 de helft van zijn koffiebonen via deze landbouwmethode te produceren. De CO2-uitstoot wil Nescafé in 2030 gehalveerd en in 2050 naar nul gebracht hebben.

Het Nescafé Plan 2030 is een vervolg én uitbreiding op het plan uit 2010, waarin Nescafé de boeren al bijstond door ze onder meer te trainen op landbouw-vaardigheden en te voorzien van ziekteresistente koffieplantjes. Resultaten van het plan 2010 waren onder meer dat in 2020 de CO2-uitstoot voor oploskoffie met 46% was verlaagd en dat 75% van de koffie verantwoord werd geteeld.

De overstap naar regeneratieve landbouw is niet zonder financiële risico’s voor de koffieboeren. Via financiële pilotprogramma’s met bijvoorbeeld inkomensbescherming gaat Nescafé koffieboeren hierin tegemoetkomen. Resultaten van de programma’s zullen uitwijzen wat de beste manier is voor Nescafé om met meer boeren deze veranderingen aan te gaan.

Afgelopen week kondigden verschillende grote concerns aan dat ze aan regeneratieve landbouw gaan doen om de aarde niet langer kapot te maken. De multinationals Bayer, Mars, McCain Foods, McDonald’s, Mondēlez, Olam, PepsiCo en supermarktformule Waitrose zijn volgens critici nou juist verantwoordelijk voor de uitputting van landbouwbodems.
Pro groene nieuwsmedia als The Guardian, Mother Jones en het Spaanstalige Ecoportal omarmen het nieuws niettemin. De grote bedrijven kunnen immers het verschil maken als ze het menen.

De agronoom Jim Sumberg en enkele Nederlandse collega's zijn kritisch. Ze zeggen dat regeneratief boeren een woord zonder duidelijke inhoud is. Volgens hen zijn er geen boeren die hun land moedwillig uitwonen. Integendeel zelfs; in beginsel probeert iedere boer regeneratief te werken om zijn land zo goed mogelijk in conditie te houden. Het uitwonen van landbouwgrond - zoals onder meer in de Flevopolder - is eerder een economisch effect dat economische maatregelen vereist en weinig te maken heeft met inherent slechte landbouwpraktijken. Volgens critici als Sumberg zit het euvel in de combinatie van hoge productiviteitseisen en een lage waardering van de gevaren van hoge extractie. Economische druk van de keten na de boer dwingt de boer meer biomassa van de akker af te voeren dan hij weer kan aanvullen.
Dit artikel afdrukken