Australië werd vorige week opgeschrikt door de dood van een peuter die rauwe, ongepasteuriseerde melk had gedronken. De verkoop van rauwe melk is in Australië verboden. Wel mag rauwe melk er als een cosmetisch product worden verkocht. Dat was hier ook het geval.

Het ging om Mountain View Organic Bath Milk, badmelk. De verplichte labels, 'for cosmetic use only' en 'not for human consumption' konden echter niet voorkomen dat de peuter met het badwater wat van de met E.coli besmette melk moet hebben binnengekregen.

Besmetting gaat gemakkelijk
De controverse rondom het al dan niet veilig zijn van rauwe melk speelt al heel lang. Melk kan immers gemakkelijk besmet raken met bacteriën (van de uier, uit de mest of urine, van 'buiten') die er een bijna ideale voedingsgrond in vinden. Geen wonder dus dat al snel na de uitvinding van de pasteurisatie (verhitting tot 72 graden Celsius) deze conserveringsmethode op grote schaal werd ingezet voor melk. Die werd er immers beter houdbaar én veiliger door. Maar er zijn ook partijen die stellen dat de verhitting van de melk afbreuk doet aan de gezondheidskenmerken, en smaak, ervan. Zij pleiten voor een gemakkelijke toegang van de consument tot rauwe melk en proberen rauwe melk weer hip te maken.

Van land tot land verschillend
De wet- en regelgeving met betrekking tot rauwe melk verschilt van land tot land. In diverse landen mag het wel op de boerderij, in een melkautomaat of onder strenge regels verkocht worden, en is het toezicht daarop verschillend geregeld. Daarnaast kunnen mensen uiteraard zelf ook hun 'adresjes' hebben.

Groeiend aantal ziekte-uitbraken
In de VS houden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bij waar rauwe melk verkocht mag worden (dat verschilt namelijk van staat tot staat), maar ook hoeveel ziekte-uitbraken aan rauwe melk toe te schrijven zijn. In hun nieuwste rapport meldt het CDC dat de ziekte-uitbraken die aan rauwe melk toe te schrijven zijn van 30 in 2007-2009 tot toegenomen zijn tot 51 in 2010-2012. Dat schrijft Food Safety News. In totaal werden er 979 ziektegevallen geregistreerd, met 73 ziekenhuisopnamen - waarbij opgemerkt kan worden dat voor ieder officieel vastgesteld ziektegeval enige tientallen mensen ziek worden zonder dat ze officieel geregistreerd worden. De meest voorkomende ziektegevallen werden veroorzaakt door besmettingen met Campylobacter, E.coli en Salmonella bacteriën.

Tussen 2007 en 2012 kwamen er gemiddeld 13,5 rauwe-melk gerelateerde uitbraken aan het licht. In de periode van 1993 tot 2006 lag dat gemiddelde op 3,3 per jaar. Die stijging kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan de groeiende populariteit van rauwe melk. In 2004 was de verkoop van rauwe nog verboden in 28 staten in de VS, in 2010 was dat nog maar in 20 staten het geval.

Het lijkt er dus op dat smaak het in dit geval wint van voedselveiligheid en volksgezondheid. Of de rauwe-melkconsument zich dat realiseert, is maar de vraag.

Fotocredits: 'got milk', Jenny Downing
Dit artikel afdrukken