Het ging om Mountain View Organic Bath Milk, badmelk. De verplichte labels, 'for cosmetic use only' en 'not for human consumption' konden echter niet voorkomen dat de peuter met het badwater wat van de met E.coli besmette melk moet hebben binnengekregen.
Besmetting gaat gemakkelijk
De controverse rondom het al dan niet veilig zijn van rauwe melk speelt al heel lang. Melk kan immers gemakkelijk besmet raken met bacteriën (van de uier, uit de mest of urine, van 'buiten') die er een bijna ideale voedingsgrond in vinden. Geen wonder dus dat al snel na de uitvinding van de pasteurisatie (verhitting tot 72 graden Celsius) deze conserveringsmethode op grote schaal werd ingezet voor melk. Die werd er immers beter houdbaar én veiliger door. Maar er zijn ook partijen die stellen dat de verhitting van de melk afbreuk doet aan de gezondheidskenmerken, en smaak, ervan. Zij pleiten voor een gemakkelijke toegang van de consument tot rauwe melk en proberen rauwe melk weer hip te maken.
Van land tot land verschillend
De wet- en regelgeving met betrekking tot rauwe melk verschilt van land tot land. In diverse landen mag het wel op de boerderij, in een melkautomaat of onder strenge regels verkocht worden, en is het toezicht daarop verschillend geregeld. Daarnaast kunnen mensen uiteraard zelf ook hun 'adresjes' hebben.
Groeiend aantal ziekte-uitbraken
In de VS houden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bij waar rauwe melk verkocht mag worden (dat verschilt namelijk van staat tot staat), maar ook hoeveel ziekte-uitbraken aan rauwe melk toe te schrijven zijn. In hun nieuwste rapport meldt het CDC dat de ziekte-uitbraken die aan rauwe melk toe te schrijven zijn van 30 in 2007-2009 tot toegenomen zijn tot 51 in 2010-2012. Dat schrijft Food Safety News. In totaal werden er 979 ziektegevallen geregistreerd, met 73 ziekenhuisopnamen - waarbij opgemerkt kan worden dat voor ieder officieel vastgesteld ziektegeval enige tientallen mensen ziek worden zonder dat ze officieel geregistreerd worden. De meest voorkomende ziektegevallen werden veroorzaakt door besmettingen met Campylobacter, E.coli en Salmonella bacteriën.
Tussen 2007 en 2012 kwamen er gemiddeld 13,5 rauwe-melk gerelateerde uitbraken aan het licht. In de periode van 1993 tot 2006 lag dat gemiddelde op 3,3 per jaar. Die stijging kan waarschijnlijk toegeschreven worden aan de groeiende populariteit van rauwe melk. In 2004 was de verkoop van rauwe nog verboden in 28 staten in de VS, in 2010 was dat nog maar in 20 staten het geval.
Het lijkt er dus op dat smaak het in dit geval wint van voedselveiligheid en volksgezondheid. Of de rauwe-melkconsument zich dat realiseert, is maar de vraag.
Fotocredits: 'got milk', Jenny Downing
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Marga, inderdaad een detail dat even vergeten wordt ;-)
In het artikel wordt genoemd dat het kind de badmelk heeft gedronken. Ik neem aan dat het kind in de melk "badderde"! Er is een zeer grote kans dat een besmetting van zijn lichaam aan het "badmelk" is afgegeven. Ons lichaam bevat zeer veel bacteriën wat heel normaal is. De vraag is wat mij betreft ook nog eens waarom de peuter in melk baddert als zijn weerstand nog niet voldoende is opgebouwd, peuters stoppen nog alles in hun mond en als ze slechts "dood" voedsel gewend zijn en/of het immuunsysteem niet alert reageert, blijkt badderen in rauwe melk een flink risico voor een peuter. Signaal is wel dat het immuunsysteem ook bij volwassen mensen het steeds vaker laat afweten...? Ik denk dat het ook een leuke discussie is of een besmetting niet een signaal is om de levenswijze onder de loep te nemen en de weerstand te herstellen. In plaats van de besmetting uit te bannen. We elimineren inmiddels zoveel levensvormen (bacteriën) dat de diversiteit steeds verder te zoeken is.
#19 @Otto Rood: Als je een beginbesmetting van rauwe melk hebt van, bijv. 10 tot de macht 7 per ml. en in de fabriek ontstaat een log 5 reductie, dan houdt men 100 bacteriën per ml. over, direct na pasteurisatie. Die groeien vervolgens weer uit over de tijd dat de melk houdbaar blijft.
Als je dus gepasteuriseerde melk drinkt, krijg je echt nog bacteriën binnen, als je al zorgen hebt dat je die te weinig binnen krijgt, maar geen gevaarlijke bacteriën
#18 Simone, ah, ik zie het. Volgens Wikipedia blijft er na pasteurisatie 0,00001% van alle bacteriën over, dus 99,99999% (Engelse wiki zegt 99,999%) moet dan toch het loodje gelegd hebben. Toch wel veel, procentueel gezien.
#17 @Otto Rood: Nog even een kleine aanvulling:
Sterilisatie doodt alle bacteriën.
Pasteurisatie doodt ziekteverwekkende bacteriën. Veel bacteriën die vallen onder de noemer "bedervers" blijven gewoon leven. Daarom bederft gepasteuriseerde melk na een tijdje. Dus na pasteurisatie zitten er nog heel veel bacteriën in melk.