Je kan de uitzendingen ook online herbeluisteren, via podcast.
Dingen die hier nogal eens worden bediscussieerd, worden ook door Peeters en Pichal de ether ingeslingerd.
Vandaag een interessant item: Niet zomaar cholesterolverlagende drankjes gebruiken. Becel lag weer onder vuur. Dit n.a.v. een artikel in het Nieuwsblad, waarin wordt gesteld: "Cardiologen en dieetspecialisten raden af om op eigen houtje cholesterolverlagende drankjes en boters te gebruiken. 'Je moet ze beschouwen als medicijnen. En die gebruik je toch ook niet zomaar.'"
Vandaag zijn de cholesterolverlagende yoghurtdrankjes - zoals Benecol, Danacol en Becel Pro.Activ - dé grote hit in het koelvak. In die drankjes zijn plantensterolen en -stanolen verwerkt: natuurlijke plantenextracten die eveneens een cholesterolverlagende werking hebben.
Professor De Backer werd geïnterviewd door Annemie Peeters: 'Ik raad mensen af om op eigen initiatief, dus zonder begeleiding van een dokter of een diëtist, cholesterolverlagende voedingsmiddelen in te nemen. Daarvoor moet ik er toch te veel kanttekeningen bij plaatsen.'
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dan ben ik helemaal benieuwd. Hopelijk weten ze ook hoe kritisch ik anderzijds ben op de cholesterol-hetze. Balans is echter nodig, anders blijft het bij roepen en polariseren.
Dick, ik heb je opmerking bij de reacties op hun programma gepaatst.
De gangbare anti cholesterol-houding onder artsen en het publiek is op basis van rebels, maar bepaald niet ongefundeerd onderzoek voldoende betwijfelbaar. Niettemin is er onvoldoende ruimte om dat openbaar aan de kaak te stellen. Het heeft consequenties die diep ingrijpen in de bedrijfseconomische rek van grote bedrijven: hele productlijnen die de middelen moeten vrijmaken voor toekomstgerichte R&D zouden erdoor onmogelijk worden.
Die consequenties reiken overigens tot op de zonnebloemvelden die jullie zo beeldend oproepen.
Raar maar waar: linolzuur en statines zijn onderwerpen die zichzelf in de staart bijten, vanwege het feit dat hun winsten de ontwikkelkosten voor betere producten moeten dragen.
Ben benieuwd of de Vlaamse programmakers er ook eens zo naar durven kijken.
@P : ik vind je twijfels gerechtvaardigd. Ooit werd er uiteraard geen zonnebloem-olie gebruikt in Oezbekistan. Nu is het een grote exporteur van, overigens. Maar in buurrepublieken wordt ook al eens katoenolie gebruikt. Dus zullen er altijd wel middeltjes geweest zijn. Met de Sovjetunie zal ongetwijfeld ook de vleesconsumptie de hoogte ingejaagd zijn. Moet dat eens navragen bij Rafik, een Oezbeekse Oeigoer, bij mij om de hoek.
't Is maar zo: kies jev oor een fles hoestsiroop (ook vaak een drug wanneer je die haalt bij de apotheker) of voor vlierbessensiroop? Ik kies voor dat laatste. Veel effectiever en bijzonder lekker met een scheut rum.
@Steven
Ik heb hier op dit log mijn twijfels gekregen of cholesterol wel de oorzaak is van hart-ellende. Een van de wat typerende bijverschijnselen van een operatie is dat enige tijd erna de cholesterolspiegel omhoog schiet, scherp piekt om daarna weer naar oud niveau te dalen.
Wat als de verhoogde cholesterolwaarde een indicatie zijn van een lichamelijke reactie op verwondingen of ontstekkingen o.i.d. die dan weer verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor hartziektes? Stresshormonen als cortiosol worden gemaakt uit cholesterol, wellicht zou dat een rol kunnen spelen.
Ik speculeer maar wat, hoor. Maar soms lees ik wel eens wat wat wel lekker in dat plaatje past. Onlangs dat dikke mensen die fit blijven, maar niet afvallen net zoveel kans op een hartaanval hebben als dunnen mensen die fit blijven. Of dat in de natuur schimmels statines aanmaken als microbiocides.
Zonnebloemen komen uit Amerika. Werd men voordat zonnebloemen werden geintroduceerd in Kazachstan en Oezbekistan daar op grote schaal geveld door hartziektes?