Gisteravond 14 juni kwamen op het ministerie van Landbouw minister Piet Adema (Landbouw), premier Mark Rutte, minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur), minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en minister Rob Jetten (Economische Zaken en Klimaat) bij elkaar om met boeren te praten over het landbouwakkoord. Ze spraken de jonge boeren van NAJK, de zittende generatie van LTO Nederland en Biohuis ieder apart. LTO Nederland was als laatste aan de beurt.

Doel was het redden van het Landbouwakkoord. Hoewel de deadline inmiddels al verschillende keren is verzet, lijkt die nu definitief te staan voor 21 juni.

Eerder op de dag schorste LTO Nederland een overleg met minister Adema en de andere landbouwpartijen op landgoed Ockenburg. 's Avonds moesten 4 andere ministers en de premier hem assisteren bij een poging het overleg weer vlot te trekken. Voorzitter Van der Tak zei weinig tegen de pers en sprak alleen deze inhoudelijke woorden ''De boer moet het stuur weer in handen krijgen op basis van een ander systeem van landbouw dan we vandaag gewend zijn."

De situatie is gespannen omdat LTO Nederland een forse stap moet zetten in de richting van het kabinet. In Brabant hebben melkveehouders in veel gevallen onvoldoende grond om aan extensivering te doen. Het kabinet wil dat ze minder afhankelijk zijn van het aanslepen van voer en het afvoeren van mest. Het wil daarvan af door meer gebondenheid aan melkproductie op eigen grond te eisen door middel van een norm voor het maximale aantal dieren per hectare.

Aan die eis toegeven, betekent voor LTO dat het het voor haar leden beslist dat ze geen toekomst meer hebben op hun locaties. Boeren die door willen, willen zelf kunnen beslissen over hun toekomst. De beleidswens van het kabinet en de speelruimte die LTO-voorzitter Sjaak van der Tak krijgt van zijn achterban, zijn niet verenigbaar zonder de Brabantse boeren van LTO te verliezen. Toch moet LTO ook voor hun belangen staan. De interne strubbelingen blijken onder meer uit een open brief die zes oud-LTO bestuurders gisterochtend publiceerden. Ze noemen het Landbouwakkoord dat Van der Tak probeert te sluiten 'uitverkoop van de landbouw'.

Vanmorgen vroeg werd bekend dat het nachtelijk overleg niets heeft opgeleverd behalve 'huiswerk'. Of dat gaat over de boer aan het roer is onbekend. Op haar website meldt LTO in heel abstracte bewoordingen dat LTO "een landbouwakkoord moet voldoen aan herstel van vertrouwen, perspectief voor agrariërs en een realistische route om de doelen waar te maken. Dat is de maatlat waaraan het LTO-bestuur een akkoord zal beoordelen." Dat zijn wel heel algemene woorden. Het kabinet moet dat vertrouwen en perspectief nu uitwerken en heeft daar nog 6 dagen voor. Adema's voorganger Staghouwer trad af omdat hij geen perspectief zag. Het gebruik van het woord suggereert dat ook Adema - en nu het hele kabinet - nog steeds met een perspectief-uitdaging zit.

Niettemin heeft het kabinet volgens LTO Nederland "zodanig bewogen dat er cruciale stappen zijn gezet". Naast Van der Tak zaten zijn medebestuurders Wim Bens (ZLTO) en Dirk Bruins (LTO Noord) ditmaal ook tot laat aan tafel met de premier en zijn 4 ministers.
  • Deel
Druk af