Nadat eerder een groep van circa 20 landen waaronder de VS en Canada besloten niet meer te investeren in fossiele energie buiten hun eigen land, weigerde Nederland vanwege de demissionaire status van het kabinet in die keuze mee te gaan.

Dat kon niet vonden critici. Het is immers een vorm van mooi weer spelen in eigen land en de klimaatverpesting exporteren. Een eerdere opmerking van vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans hielp premier Mark Rutte wellicht toch een andere keuze te maken. "Het IMF heeft berekend dat we per minuut 11 miljoen dollar investeren in fossiele brandstoffen. Per minuut. Dat moet echt anders", zei Frans Timmermans. "Daarom is het belangrijk dat landen zich erop vastleggen dat ze stoppen met daarin te investeren."

Het demissionaire kabinet kan nog niet zeggen wat het opzeggen van de steun concreet betekent. Volgens premier Rutte is het een "belangrijke eerste stap". Het is niet zo dat de oude garantstelling van 4 miljard euro voor de oude fossiele projecten opeens beschikbaar komt voor duurzame energie. Niettemin is "de richting nu duidelijk en de stap betekenisvol" volgens Rutte.

GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren (PvdD) zijn verheugd met de uitspraken van het demissionaire kabinet. Greenpeace spreekt van een "onvermijdelijke stap van Nederland". De milieu-NGO benadrukt dat Nederland moet nu wel echt moet doorpakken. Samen met andere landen moet onze regering er volgens Greenpeace voor zorgen dat in de eindtekst van de Glasgow-top "komt te staan dat we stoppen met overheidssteun voor de fossiele industrie."

Of de wereldeconomie de snelle overgang naar minder fossiele energie trekt, is nog altijd onduidelijk. Politici en beleidsmakers gaan er dan ook van uit dat minder fossiel automatisch tot meer hernieuwbare energie zal leiden.
  • Deel
Druk af