Op NieuweOogst.nu, de e-editie van LTO boerenvakblad Nieuwe Oogst, stelt Eric Hubers, voorzitter LTO/NOP, dat 'een 'plofkipwet' het failliet van de Nederlandse vleeskuikenhouderij [zou] betekenen'.

De maatregelen rondom de 'kip van morgen' (10 procent meer leefruimte, langere nachtrust, langer leven, speelgoed) zijn expliciet bedoeld voor de kip die door de Nederlanders zelf wordt geconsumeerd. De meerkosten worden opgebracht door de supermarkten en de consument.

De kippenhouders in Nederland maken echter nog veel meer kip dan in Nederland geconsumeerd wordt: 75 procent van de huidige productie is bestemd voor de export. Die kippen hoeven niet te voldoen aan extra eisen op het gebied van dierwelzijn of milieu. Voor die exportkippen blijven de kippenboeren op de oude manier produceren: 'Het buitenland betaalt immers niet extra voor duurzamer geproduceerde kip', zegt Hubers.

Ondanks de steun van de Nederlandse kippenhouders voor de kip van de Nederlandse supers, zijn ze bang dat de maatschappelijke druk uiteindelijk de politiek ertoe zal brengen de gangbare houderij helemaal te verbieden. Hubers heeft die zorgen aan staatssecretaris Dijksma voorgelegd: 'Reden waarom ik de staatssecretaris ook heb gezegd dat de plannen voor de Nederlandse markt niet mogen leiden tot wetgeving'.

Fotocredits: Chicks!, homer4k
Dit artikel afdrukken