Wie gezond is, geen vermageringsdieet volgt en niet aan topsport doet heeft ze zeker niet nodig: al die overal aangeprezen producten met extra eiwitten.

Via je normale dieet kun je voldoende eiwitten binnenkrijgen. Voor een kleine groep uitzonderingen kan dat wat extra rekenwerk vergen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die na een operatie moeten aansterken of kinderen die op een veganistisch menu opgroeien.

Toch is er nog een groep mensen die extra aandacht zouden mogen besteden aan hun eiwitinname: 65-plussers van het vrouwelijke geslacht. Hun verminderde eetlust zou problemen kunnen opleveren.

Dat suggereert een nieuw onderzoek van Tufts University. Een fitte en mentaal gezonde oude dag zou gebaat zijn bij het eten van meer plantaardige eiwitten.

Uit de gegevens van 48.000 vrouwelijke verpleegkundigen uit een langjarig onderzoek bleek dat de vrouwen met de hoogste eiwitinname opmerkelijk weinig ouderdomsgerelateerde chronische ziekten kregen. Vooral vrouwen met een hogere inname van plantaardige eiwitten (uit bronnen als fruit, groente, noten en zaden) bleken gezonder oud te worden. Ze hadden een lager risico op chronische ziekten en deden het fysiek en mentaal beter.
De eiwitinname uit dierlijke bronnen toonde gemengde resultaten. Zuiveleiwitten bleken niet zo duidelijk geassocieerd met een betere gezondheidstoestand op oudere leeftijd.

In totaal voldeden 3.721 (7,6%) deelnemers aan de definitie van gezond ouder worden.

"Voor een goede gezondheid op latere leeftijd lijkt het bevorderlijk te zijn om op middelbare leeftijd het grootste deel van je eiwitten uit plantaardige bronnen te halen, en nog een kleine hoeveelheid dierlijke eiwitten", zegt onderzoeker Andres Ardisson Korat. Bijkomend voordeel van plantaardige eiwitten is dat ze vaak afkomstig zijn van voedselbronnen met doorgaans hoogwaardige koolhydraten, rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is dan ook de vraag of het gesignaleerde effect alleen aan de inname van de eiwitten ligt. Bovendien kan de onderzoeksgroep - vrouwelijke verpleegkundigen - een bovengemiddeld gezonde leefstijl hebben.
  • Deel
Druk af