Onafhankelijk, transparant, objectief
Volgens rapporteur Bart Staes pakt het rapport 3 probleemgebieden aan. In de eerste plaats dat bedrijven niet langer zelf mogen bepalen in welke lidstaat ze een aanvraag voor toelating van hun product doen om daar de wetenschappelijke toetsing te laten doen. Die verantwoordelijkheid moet de Europese Commissie nemen.
PEST houdt zich niet bezig met de werking van een product, maar wil "vervalsing, misbruik of verdachtmaking van wetenschappelijke gegevens, plagiaat van lobbyteksten onmogelijk makenEen tweede pijnpunt is dat aanvragers nu nog alle gegevens aanleveren, maar dat die vervolgens niet openbaar toegankelijk zijn. Een openbaar register en beschikbaarheid van de ruwe data moet daar verbetering in brengen. Ook moeten belangenconflicten bekend gemaakt worden, 'peer reviewed' onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken meer gewicht krijgen dan industrie-eigen onderzoeken en moet naast de actieve stof zelf ook de productenmix die burgers gebruiken beter onderzocht worden.
Tenslotte draagt PEST aan dat "alle aanvragen, geneesmiddelen, autostandaarden, pesticiden, ggo's en meer" gescreend worden op onafhankelijke beoordeling, transparante procedures en objectiviteit. Op die manier valt het vertrouwen van de burger te herwinnen. Dat die burger zich zorgen maakt, bleek bijvoorbeeld uit het burgerinitiatief tegen glyfosaat, dat meer dan 1,3 miljoen handtekeningen wist te verzamelen.
Plagiaat in de glyfosaatprocedure
PEST houdt zich niet bezig met de werking van een product, maar wil "vervalsing, misbruik of verdachtmaking van wetenschappelijke gegevens, plagiaat van lobbyteksten onmogelijk maken," aldus Knack.
Want plagiaat komt echt voor, blijkt uit een onderzoeksrapport naar de verlenging van de toelating van glyfosaat. Het Duitse Bundesinsititut für Risikobewertung (BfR) blijkt belangrijke delen uit een evaluatie van de vernieuwing van de glyfosaatvergunning te hebben overgenomen uit analyses van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie - lees in dit geval Monsanto - zelf. Dat stellen de Oostenrijks-Duitse onderzoekers Stefan Weber en Helmut Burtscher vast in opdracht van de Groenen, de sociaaldemocraten en Verenigd Links in het Europees Parlement. "De Duitse beoordeling liet in veel gevallen de bronvermelding weg, als conclusies letterlijk werden overgenomen. Daarmee maakte het instituut de conclusies van de industrie tot de hare, zonder daarbij naar de bron te verwijzen," schrijft Boerderij.
Daarmee is niet gezegd dat de conclusies niet zouden kloppen of dat glyfosaat onveilig (of zelfs kankerverwekkend) zou zijn. Maar het roept vraagtekens op over de "onafhankelijke, transparante beoordeling van de risico’s door het Duitse onderzoeksinstituut." Reden voor Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) een debat en een brief te vragen over het onderzoek, "waarbij ook de positie van het Nederlandse instituut voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen wordt bekeken."
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Het uitgangspunt is dat de aanvrager van een toelating op eigen kosten de Europees voorgeschreven onderzoeken laat doen. Deze onderzoeken worden samengevoegd in een samenvattend dossier en dit gaat ter beoordeling naar één van de lidstaten.'
Een citaat uit de toelichting van het CTGB over hoe de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen werkt. De totale reactie van het CTGB staat hier
Maarten Bennis , het hoeft niet, maar kan je misschien ingaan op de commentaren van deze , deze en deze in relatie tot CO2 en bodem, bij het item 'Klimaatakkoord' ?
En, 2, "Simpel gezegd zijn wij allen slaaf van geld. Pas als we ons daarvan bevrijd hebben". Kunnen zij, die te weinig daarvan hebben, zoals de 'gele hesjes' en 'Henk & Ingrid', zich daar ook van bevrijden, en zijn de SDF-ers (daklozen in Fr) dat misschien al?
Ik maak me over de onafhankelijkheid van wetenschap en adviesraden totaal geen illusies. De belangen die spelen zijn vaak enorm en dan zullen belanghebbenden geen mogelijkheid onbenut laten om invloed uit te oefenen, direct of indirect. Wetenschap is immers een enorme dure aangelegenheid die voor een groot deel bekostigd wordt door particuliere instellingen en/of bedrijven. Het zijn de broodheren die de agenda uiteindelijk bepalen. Altijd al zo geweest.
De romantiek van de wetenschap die ooit bestond uit excentrieke rijkelui's zonen en dochters die hun goddelijke gang konden gaan, is allang achterhaald. Het enige echte leitmotiv is geld. Ben ik cynisch? Nee, maar de wereld waarin we leven wel. Ik constateer enkel. Daar gaat geen enkele commissie of wetswijziging of wat dan ook iets aan veranderen.
Simpel gezegd zijn wij allen slaaf van geld. Pas als we ons daarvan bevrijd hebben, is een fundamentele verandering mogelijk. En dat begint met ons denken. Dat moet eerst veranderen. En dat begint met het erkennen van de naakte en ongemakkelijke waarheid. Ik heb hoop maar vrees dat het enkel de spreekwoordelijke wal zal zijn die in staat is het schip te keren.