De verkoop van chocolade paaseitjes startte maar liefst 111 dagen voor PasenIn een aantal Britse winkels lag de paaschocolade al direct na Kerst in het schap. Nederlandse winkeliers volgden in de weken daarna. Nu Pasen laat valt, nemen ze een wel heel lange periode om de consument alvast te verleiden met het volgende feest. RTL rekende het voor: in Nederland startte de Action van oud Albert Heijn-directeur Sander van der Laan op 31 december al met de verkoop van chocolade paaseitjes, maar liefst 111 dagen voor Pasen dat dit jaar op 21 en 22 april valt.
Paasgerelateerd
Paastraktaties liggen te vroeg in de supermarkt, vinden bijna 4 op de 5 Britten. Ze zijn niet alleen verleidelijk voor volwassen. Ouders merken dat hun kroost al vroeg begint te zeuren. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Britse gezondheidswaakhond Royal Society for Public Health (RSPH), schrijft The Independent. Met nog meer dan 3 weken te gaan tot Paaszondag heeft de helft van de Britse volwassenen al minstens één paasgerelateerde chocoladetraktatie gekocht en gegeten.
De RSPH roept op te stoppen met de verkoop van paaschocolade in de maanden voor Pasen. “Het zijn onnodige verleidingen in een land dat kreunt onder een obesitasepidemie,” zegt Shirley Cramer van de RSPH. Zij snapt dat speciale gelegenheden zoals Pasen een tijd van verwennerij zijn. “Maar als supermarkten serieus zijn met het aanpakken van de obesitasepidemie, dan moeten ze ook hun marketingstrategie veranderen in het belang van de volksgezondheid.”
Maximum
Naast de ophef over het vroege tijdstip dat de chocolade-eieren in de schappen liggen, maken de Britten ook een punt van de grootte van de eieren. Zoetwarenfabrikant Cadbury verkoopt bijvoorbeeld een paasei dat 330 gram suiker bevat. Dat is het equivalent van 17 dagen maximale suikerinname, schrijft de DailyMail. Voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar adviseert Public Health England namelijk een maximum van 19 gram suiker per dag. Voor kinderen tot 10 jaar geldt de aanbeveling van niet meer dan 24 gram suiker en voor volwassenen een maximum van 30 gram suiker per dag. Volgens de fabrikanten is het natuurlijk niet de bedoeling dat je zo’n groot paasei in een keer helemaal opeet.
Grote paaseieren vormen een echt risico voor onze gezondheidMaar krijg consumenten maar eens zover om na een paar hapjes te stoppen. De verleiding die leidt tot bovenmatigheid kan bij kinderen schade aanrichten, waarschuwt het Britse National Obesity Forum. “Grote paaseieren vormen een echt risico voor onze gezondheid.”
Paaseitjesonderzoek
In de periode rond Pasen eten Nederlanders gemiddeld 47 paaseitjes, bleek in 2016 uit het Grote Paaseitjesonderzoek van Hema.
Er komen steeds meer verschillende smaken bij om ons te verleiden. Het is opletten geblazen bij de paaseieren met speciale vullingen, zoals discodip, gin-tonic, tompouce, cheesecake en knettersuiker. Deze bevatten een stuk meer suikers en calorieën, waarschuwt het AD.
Een discodipeitje van de Hema bevat bijvoorbeeld 73 kilocalorieën, een melkeitje van Albert Heijn 'maar' 39. Speciale eitjes zijn vaak iets groter van formaat en daarom calorierijker. Neem dus maar gewoon zo'n kleintje.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#23, Dennis, zie #24. Dat soort dingen vind je over transvet, maar wat jij bedoelt denk ik zijn harde cijfers. Doordat de industrie geen verplichting heeft vind je die niet. Dus moet je creatief etiketten gaan lezen. Daarbij heeft Joep nog een gemene toegevoegd: zelfs de vermelding 'plantaardige olie' kan getransformeerd zijn. En vraag je vervolgens iemand die wel kijk heeft op die industrie, dan kan je vervolgens Monsanto-2 op je stoep verwachten, met goedbetaalde advocaten en al, of anderszins. Mijn vraag: wat moeten we daarmee?
Transvet.
Foodlog: EU wil limiet op transvetten.
Wikipedia: De voedingsmiddelenindustrie heeft van de EU een vrijstelling gekregen voor de registratie van risico's van transvet. In Nederland mogen transvetzuren niet op het etiket vermeld worden.
Helaas wordt het de Nederlandse consument dus niet makkelijk gemaakt om de hoeveelheid transvetten in een product terug te vinden omdat dit niet (meer) op het etiket wordt vermeld.
Wil je de inname van transvetten beperken, dan loont het toch nog de moeite om op het etiket te kijken. Staat er op de verpakking één van de volgende termen vermeld: gehard olie of vet / gedeeltelijk gehard vet of olie / gehydrogeneerde plantaardige olie of vet / gedeeltelijk gegydrogeneerde plantaardige olie of vet? Dan zitten er zeker transvetten in en kun je het betreffende product maar beter links laten liggen.
(later toegevoegd)
'Plantaardige olie' op het etiket kan misleidend zijn, het klinkt gezond maar kan ook omgezet zijn in vaste vorm waardoor het transvet is geworden. Zie je bijvoorbeeld bij pindakaas, koekjes, cake of kant-en-klaarmaaltijden op het etiket dat het plantaardige olie bevat, maar zie je nergens zichtbaar vet? Dan heb je logischerwijs met transvet te maken. Zeker als het om onverzadigde vetten als koolzaad-, canola-, en zonnebloemolie gaat. (bron: Rineke Dijkinga).
Frank Eric, linkje? Gaat het over chocolade? Gaat het over Nederland?
#18, Dennis, op Google kan je zo vinden dat chemisch transvet gewoon gebruikt wordt, maar dat het op de etiketten niet zo genoemd wordt.
Nou Theo, die van Jamin, vooral de pure smaken, zijn best te eten hoor en dat zilverpapier kun je ook nog mooie dingen mee maken als je creatief bent.