Boerderij meldt blij nieuws voor varkensboeren: In een paar maanden tijden is varkensmarkt volledig op z'n kop gezet. De varkensprijs van Vion stond begin maart nog op €1,21 per kilo, 40 cent lager dan het prijsniveau dat het vleesconcern deze week hanteert. Door een krap aanbod aan slachtrijpe varkens zijn de prijzen vooral in de laatste weken flink gestegen. Slachterijen hebben moeite om de haken vol te krijgen.

De boerenkrant spreekt de verwachting uit dat de prijs verder zal stijgen. Dat is het gevolg van het mooie weer. BBQ-weer is goed voor de varkensprijs. De prijssprong is echter het gevolg van tekorten aan varkensvlees in China. Dat land elimineerde twee jaar geleden zijn overproductie en een teveel aan onprofessionele houderijen. Daarom kampt het grote en snel rijker wordende en daarom naar meer vlees vragende land met een tekort. Met de hulp van onder meer Nederlandse toeleveranciers bouwen de Chinezen op dit moment hard aan nieuwe varkensstallen om straks zichzelf te kunnen bedruipen met in moderne stallen geproduceerde eigen varkens.

Tot 2020 verwacht slachter en slager De Groene Weg (onderdeel van varkensslachter Vion) een stijging van 25% in de vraag naar biologisch varkens. Er is een tekort ontstaan omdat de vraag in Nederland groeit én Duitse retailers zoveel meer biologisch vlees zijn gaan aanbieden dat het aanbod tekortschiet. De prijs van biologische varkens lag daarom al een tijdlang op het dubbele van reguliere.

De varkensboeren zijn blij. De crisis is voorbij. Zou het?

Dankzij het geweldige Chinese prijzenfestival kan het ministerie vandaag de verantwoordelijkheid van de boeren voor hun eigen toekomst feestelijk bij hen leggen
'Gevecht om de varkens begonnen'
China gebruikte zijn vorige periode van overproductie om zijn varkensstallen te moderniseren. Het land wil zelf voorzienend worden, want waarom zou het bij ons varkens kopen als het ook voer in de VS en Zuid-Amerika kan kopen om daar zelf varkens van te maken en de kostbare mest die dat oplevert in dat onmetelijke land te kunnen gebruiken?

Hoe zal het de biologische varkens voor onze thuismarkten vergaan? Het zou goed kunnen gaan, als iemand er tenminste voor zorgt dat straks het aanbod de behoefte van de winkels maar niet overstijgt. Die 'iemand' is er nooit geweest en zal er vermoedelijk ook niet komen. Biologisch loopt dus het risico in onze contreien het nieuwe normaal te worden: overproductie en dalende prijzen na 2020. Zo werkt het nu eenmaal in de varkenssector.

Maar voor de boeren is het feest. "Ik denk dat wakker dier binnenkort ook tevreden zal zijn, geen kiloknallers meer in de supermarkt ;-)" schrijft een boer op Boerderij. "Het gevecht om de varkens is begonnen", schrijft een andere.
Nog meer varkens
In Den Haag presenteren de Nederlandse varkensboeren vanmiddag samen met bewindsman Van Dam hun plan-dat-eigenlijk-geen-plan is. Ze krijgen €200 miljoen steun mee, onder meer om zich te kunnen richten op hun droom: export buiten de EU, met name naar Azië. Met die 200 miljoen bovenop hun puike prijs van dit moment gaat dat helemaal lukken. Nederland maakt zich op voor meer varkens. Tot China de poorten weer sluit. Dan wordt het nog harder jammeren dan tot voor kort. Let maar op.

De vraag is deze: krijgen de boeren over een paar jaar dan weer 200 miljoen om te 'herstructuren' en zich duurzaam te richten naar de vraag? Het antwoord is een 100% zeker 'nee'. Den Haag kent namelijk het scenario dat ik zojuist schetste en weet ook dat de boeren het niet anders kunnen of willen.
Dankzij het geweldige Chinese prijzenfestival kan het ministerie vandaag de verantwoordelijkheid van de boeren voor hun eigen toekomst feestelijk bij hen leggen. Zonder zicht op misschien wel €1,85-2,00 eind deze maand en in juli zou het een minder vrolijke boel zijn geworden.

Update (14.00h): klik hier door naar het volledige plan voor de Nederlandse varkenshouderij, zoals het ministerie van EZ, de Nederlandse varkenshouderij en Rabobank dat op dit moment presenteren in Nieuwspoort.
Dit artikel afdrukken