De Engelse volksgezondheidsdienst Public Health England richt zich sinds 2016 met het ‘Sugar Reduction Programme’ op het verminderen van obesitas door consumenten minder suiker binnen te laten krijgen. Voor 2020 moet de voedingsindustrie daarom jaarlijks 200.000 ton uit producten halen.

Maar alleen suiker minderen is niet genoeg. Ook het verzadigd vet moet uit de Engelse koekjes. Dat vindt een onderzoeksgroep van de Queen Mary University of London. Zij kochten in de grootste Britse supermarkten bijna 1.000 soorten koekjes, ‘cakes’ en ‘biscuits’. Ze vonden de koeken en koekjes veel te vet en zijn van mening dat het vet meer bijdraagt aan de zogeheten energiedichtheid van die producten dan de suiker, schrijft Foodnavigator.

“Het is niet het een of het ander. Wij willen suiker verminderen en we willen tegelijkertijd vet verminderen, om ervoor te zorgen dat deze producten zo gezond mogelijk worden,” aldus onderzoeksleider Roberta Allessandrini.

Als er minder suiker en vet in de Britse koekjes mag, wat moet er dan voor in de plaats komen?

Fruit, groente en volle granen, zeggen de onderzoekers. Maar daar kun je natuurlijk geen koekjes mee bakken. Van water, meel en een beetje zout, kun je wel een heerlijke cracker maken.

Een verbod op vet en suiker in koekjes is het einde van traditionele baksels als shortbread in (100 gram suiker, 200 gram boter, 300 gram bloem). De wetenschap vindt dat het een cracker moet worden, hoewel veel minder koek natuurlijk ook een oplossing is.

Tijdens het congres Gezonde Innovatie gaan we het gesprek aan over suiker minderen in al zijn vormen. Onafhankelijke leefstijlinterventies, producten herformuleren, alternatieven voor suikerrijke producten. Koop hier je ticket voor het congres en praat mee.
FoodNavigator - Sugar vs fat reduction in cakes and biscuits: ?It?s not one or the other?
  • Deel
Druk af