In de Ondertussen van maandag 30 maart vallen mij deze berichten op:

- werknemers van verzekeraar ASR mogen 2 tot 3 uur van hun werkdag besteden aan zorg voor hun kinderen of om te sporten. CEO Jos Baeten zegt op BNR: “Dit is geen sprintje dat je trekt, dit is een marathon. We gaan ervan uit dat we minimaal tot 1 juni thuiswerken. Om dat vol te houden moet je zorgen dat mensen fit blijven.” Uit onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar ONVZ blijkt gelukkig ook dat 20% van de Nederlanders meer bezig is met hun gezondheid nu zij thuiswerken (BNR).

- zonnepanelen genereren energie wanneer er zonlicht op schijnt. Een logisch gevolg is dat zij alleen overdag stroom opwekken, want dan schijnt de zon. ‘Het zou toch gaaf zijn als we ook van donker energie kunnen maken’, zullen Amerikaanse onderzoekers hebben gedacht. Dat is mogelijk, legt Vincent Dekker uit in Trouw: "Infrarood licht is wat wij meestal warmtestraling noemen. De aarde wordt overdag opgewarmd door de zon en geeft die warmte weer af in de vorm van infraroodstraling, ook ’s nachts. Wat je dus moet doen is een paneel ’s nachts op de aarde richten en dat paneel moet dan infrarood licht kunnen opvangen en omzetten in stroom."

- de Provincie Noord-Brabant wil een aantal van zijn natuurgebieden samenvoegen in het Van Gogh Nationaal Park. Vandaag – op de verjaardag van Vincent van Gogh – deed de provincie een officiële aanvraag bij minister Schouten om de status tot Nationaal Park te verkrijgen. Het betreffende gebied omvat ongeveer 120.000 hectare waarin bijna 40 erfgoedlocaties staan. Van Gogh – de bekendste Brabander ter wereld – heeft veel van deze historische gebouwen geschilderd. Eerder vandaag werd bekend dat in de nacht van zondag op maandag een schilderij van Van Gogh gestolen is uit het Singer-museum in Laren.

Maar liefst 80% van de coronapatiënten op de IC heeft te kampen met overgewicht. Toch raden artsen mensen met obesitas af om streng te gaan diëten: een crashdieet zorgt voor extra problemen (NOS). Lekker en goed eten is bovendien straks een centraal onderdeel van je behandeling in het ziekenhuis (Nieuws Voor Diëtisten). Noord-Hollandse boeren gaan duurzame bloemkolen telen met niet ondergeploegde strorijke mest (Nieuwe Oogst). Nepvlees van kweek is tè echt (The Guardian).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken