"Wecken is weer helemaal in", stelt Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK in het FD. "Wij conserveren groenten nog precies zoals onze oma's dat deden. Dat was tien jaar geleden een belediging geweest, nu is het een extra argument voor consumenten om onze producten te kopen."

Geen pastasauzen meer, geen fruitsappen meer, alleen nog maar groenten van Nederlandse bodem
'Alleen nog maar groenten van Nederlandse bodem'
HAK is daarmee weer helemaal hip. Consumenten willen gezond, vers, eerlijk en lokaal eten. Ze willen (en moeten) meer groenten eten en vlees minderen. Ze zijn geïnteresseerd in traditionele bereidingswijzen. Allemaal trends die al jarenlang de basis van HAK vormen maar die sinds begin 2013 als strategie werden aangescherpt. Het bedrijf richtte zich helemaal op het A-merk HAK en liet de huismerkconserven vallen. De productenportfolio werd met 70 producten uitgedund tot 217 producten - "Geen pastasauzen meer, geen fruitsappen meer, alleen nog maar groenten van Nederlandse bodem", aldus Hoogeboom.

De nieuwe strategie leverde in 2014 al goede resultaten op. De omzet daalde weliswaar nog met 14%, naar € 74,8 miljoen, maar de export naar België en Duitsland groeide met 8% en het operationeel resultaat nam met 16% toe tot € 8 miljoen.

Innovatie en expansie
Nu is het tijd voor de volgende fasen van de nieuwe strategie: verdere groei door innovatie en expansie. Hoogeboom: "Daarvoor moeten we zorgen dat bestaande klanten vaker onze producten kopen en mensen die nooit onze spullen kopen, verleiden dat wel te doen". Belangrijkste 'verleider': peulvruchten. In Nederland actief gepromoot door een reclamecampagne rondom topkok Herman den Blijker. De bonencampagne zorgde de eerste maanden van 2015 voor een omzetstijging van 15%.

Peulvruchten
Hoogeboom ziet in het peulvruchtensegment een 'fenomenaal' potentieel: "Nu eten we in Nederland nog 1 kilo peulvruchten per persoon per jaar, maar dat gaat binnen vijf jaar naar 4 kilo, zoals in Zuid-Europa gebruikelijk is", stelt hij. Juist op het gebied van peulvruchten heeft HAK nauwelijks concurrentie van verse of diepvriesgroenten. "Een klein groepje mensen wil misschien zelf zijn bonen wellen de avond voordat ze ze willen eten, maar het gros van de consumenten heeft daar geen zin in en tijd voor. Daarnaast: wij kunnen het beter dan elke consument thuis."

De bonencampagne zorgde de eerste maanden van 2015 voor een omzetstijging van 15%
Voor de expansie richt HAK zich met name op Amerika, het Midden-Oosten, Oostenrijk en Zwitserland. Export maakt op dit moment een derde van het volume uit, dat moet over 5 jaar gegroeid zijn tot de helft.

HAK ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet: "We zijn beter gepositioneerd dan ooit om onze missie realiteit te maken: gezond leven en eten lekkerder en gemakkelijker maken voor een zo groot mogelijke groep consumenten. In Nederland en daarbuiten", besluit de groentenfabrikant.
Vers is in, maar geweckt vers blijkt het pas echt goed te doen. Nogal wiedus, want is makkelijk te bewaren en nagenoeg even voedzaam.

Fotocredits: HAK
Dit artikel afdrukken