365 kilo
Boerderij meldt dat in het Nederlandse bedrijf van de ruim 7.300 kilo in Slowakije ingekocht rundvlees nog slechts 365 kilo aanwezig was. De rest was reeds verkocht en geconsumeerd, voorzover het niet in de diepvries van consumenten en restaurants is beland.
Hoewel miltvuur gevaarlijk is voor mensen, denkt de NVWA dat het risico dat het vlees besmettelijk was, klein is. Toch zette de voedselautoriteit afgelopen donderdag een terughaalactie in.
Er zijn geen ziektegevallen geconstateerd. Een kritisch commentaar op Boerderij luidt dan ook: "Het grote voordeel van de EU en het vrije verkeer van goederen, na weken en consumptie van het over grote deel van het verdachte vlees is het pas bekend dat het vlees verdacht is en misschien besmet met een zeer ernstige ziekte kiem. Het nog resterende deeltje (5 %) moet direct uit de handel worden genomen. Welk en flauwekul, als het vlees besmet was, dan waren er ookal ziekte gevallen bekend." In 2013 haalde de NVWA al eens vlees terug van partijen die reeds geconsumeerd waren. Ook toen riep dat vraagtekens op over de motieven van de autoriteit en de garanties die de Nederlandse en Europese voedselveiligheidsaanpak kunnen bieden.
Verschillende landen
Het in Slowakije verwerkte vlees was afkomstig van dieren die in Polen zijn geslacht. Het kwam terecht bij verschillende bedrijven in uiteenlopende landen. 19 Nederlandse en 26 Belgische bedrijven kochten het vlees in. Voorts ging het vlees naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.
Fotocredits: 'Bacillus anthracis Gram', Wikimedia
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit is de Europese nachtmerrie. Vrij verkeer van goederen. De NVWA heeft meer dan een dagtaak aan deze importcontroles terwijl men beter alle aandacht kan richten op ons eigen rundvlees waar overigens bijna niets mis mee is. Intrekking van de EU erkenning (al dan niet voorwaardelijk) is een effectieve maatregel waar veel bedrijven voor moeten vrezen. Dit had men allang bij Foppen moeten toepassen wegens hardnekkige recidive.
Dick, volg jij de OIE ? Zij weten als eerste wat er speelt qua (gevaarlijke en ongevaarlijke voor de mens) dierziektes. Hun WAHID interface geeft een schat aan informatie.
Kans misschien klein, risico groot. Recent nog 5 mensen besmet in Hongarije.
Illegale slacht. Waarom toch al dat gesleep met rundvlees. Hebben we hier toch al meer dan voldoende? Of zijn die Slowaakse ook van die lekkere grassfed vleeskoeien, Zé? ;-)
Er heeft een week gezeten tussen de berichtgeving van Slowakije aan Polen, en 5 dagen tussen die van Polen aan ons. 45 bedrijven in 8 landen. Die vertraging in de melding is een ander risico van dat gesleep met vlees, waar die "Taskforce" zich over zou buigen. Daardoor zal een groter deel van dat vlees inmiddels inderdaad ook geconsumeerd zijn.
Wat heeft die Taskforce inmiddels na een goed jaar eigenlijk concreet bereikt?
"Tegen bedrijven die niet aan de eisen voldoen, wordt hard opgetreden.
Voor ondernemingen die niet voldoen is geen plek meer."
Loze woorden: zie de recidivist Foppen: 1.050 euro boete per Salmonelladode.
Sluiten? Ho maar.
Kan het verder misschien ook zijn dat miltvuur in de slachterij niet altijd goed te ontdekken is voor een keurder, en dat in Polen mogelijk niet geconstateerd is?
Uit: ZOÖNOSEN in slachthuizen, Informatie voor RVV-medewerkers, 1998:
"Verschijnselen bij het dier
Bij runderen:
De ziekte kan zo snel verlopen dat het dier al dood is voordat het ziekteverschijnselen vertoont. Bij een iets langzamer verloop kan loomheid, hoge koorts of verminderde melk-gift optreden. Bloederige uitvloeiing uit alle lichaamsopeningen zoals neus, bek, schede of anus kan vlak voor of na de dood optreden. In enkele gevallen wordt bloeddiarree waargenomen.
Bij slachten van een geïnfecteerd dier (proberen te voorkomen!!!) vallen op: donker, waterig en slecht stollend bloed, sterk vergrootte, papperige milt, subcutaan oedeem, slijmvliesbloedingen.
"
BTW: Hoeveel kalveren uit Slowakije zouden hier eigenlijk op kalvermesterijen staan?
NVWA gebruikt weer de HACCP regel, inhoudende dat als je niet kan bewijzen dat je vlees tijdens x periode veilig was, al het vlees in die x periode onveilig wordt verklaard. Misschien wordt het tijd dat ze die regel wat praktischer gaan toepassen ? Of moet voedselveiligheid niet meer binnen het bestuursrecht (dat billijkheid en redelijkheid niet kent) worden behandeld ? Een voedselveiligheidsprobleem kan beter beoordeeld worden door een strafrechter dan door een bestuursrechter. (de laatste is een soort Dorknoper die niet kijkt naar omstandigheden maar naar de juridische interpretatie van de wetgeving)
Een doehetzelftest-kit voor huishoudens zou best wel eens een gat in de markt kunnen zijn...