Een uitbraak van miltvuur (antrax) in Slowakije deed de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) besluiten een partij rundvlees van een Nederlandse uitsnijderij te blokkeren. Miltvuur is een voor mensen gevaarlijke ziekte.

365 kilo
Boerderij meldt dat in het Nederlandse bedrijf van de ruim 7.300 kilo in Slowakije ingekocht rundvlees nog slechts 365 kilo aanwezig was. De rest was reeds verkocht en geconsumeerd, voorzover het niet in de diepvries van consumenten en restaurants is beland.

Hoewel miltvuur gevaarlijk is voor mensen, denkt de NVWA dat het risico dat het vlees besmettelijk was, klein is. Toch zette de voedselautoriteit afgelopen donderdag een terughaalactie in.

Er zijn geen ziektegevallen geconstateerd. Een kritisch commentaar op Boerderij luidt dan ook: "Het grote voordeel van de EU en het vrije verkeer van goederen, na weken en consumptie van het over grote deel van het verdachte vlees is het pas bekend dat het vlees verdacht is en misschien besmet met een zeer ernstige ziekte kiem. Het nog resterende deeltje (5 %) moet direct uit de handel worden genomen. Welk en flauwekul, als het vlees besmet was, dan waren er ookal ziekte gevallen bekend." In 2013 haalde de NVWA al eens vlees terug van partijen die reeds geconsumeerd waren. Ook toen riep dat vraagtekens op over de motieven van de autoriteit en de garanties die de Nederlandse en Europese voedselveiligheidsaanpak kunnen bieden.

Verschillende landen
Het in Slowakije verwerkte vlees was afkomstig van dieren die in Polen zijn geslacht. Het kwam terecht bij verschillende bedrijven in uiteenlopende landen. 19 Nederlandse en 26 Belgische bedrijven kochten het vlees in. Voorts ging het vlees naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.

Fotocredits: 'Bacillus anthracis Gram', Wikimedia
Dit artikel afdrukken