Een overzicht in een notendop.
'Aantrekkelijk en lucratief'
Volgens Peter Ho, hoogleraar Chinese economie aan de TU Delft, is de onofficiële handel in babyvoeding tussen Nederland en China inmiddels groter dan de officiële handel. “Voor een pak Nutrilon 3, dat hier nog geen 13 euro kost, betalen miljoenen Chinezen graag het drievoudige”, aldus Ho. Hij schat dat er enkele honderden mensen als exporteur actief zijn. “Het handelen in babyvoeding is aantrekkelijk en lucratief. Babymelkpoeder is een legaal product en je kunt er kapitalen mee verdienen.”
Dat merkt ook PostNL. Eerder dit jaar meldde PostNL dat de pakketten babymelkpoeder naar China een herkenbare bijdrage aan de winstontwikkeling leverden. Babymelkpoeder heeft zich in 10 jaar ontwikkeld tot het belangrijkste exportproduct naar China en Hongkong.
Lege schappen
De populariteit van het Nederlandse babymelkpoeder in China leidde ertoe dat supermarkten regelmatig met lege schappen te kampen hadden. Ze stelden dan ook verkoopbeperkende maatregelen in.
Deze week stelden de supers steeds minder Nutrilon-producten te ontvangen, meldt Distrifood. Ze zijn dan ook verbolgen over het feit dat Nutricia er reclame voor maakt dat Nutrilon opvolgmelk te bestellen is via de webwinkel nu het product "niet altijd even makkelijk te vinden is."
Retailers overwegen stappen te ondernemen. “Wij hebben jarenlang adviezen opgevolgd om de verkopen te beperken, zodat er voldoende voorraad overbleef in de winkel. En nu draaien ze ons een loer door dit online aan te bieden, zelfs zonder verzendkosten”, zegt een Plus-ondernemer van het Winkelierspanel van Distrifood. Een Spar-ondernemer voegt hier aan toe: “Supermarkten hebben geholpen het merk Nutrilon groot te maken, dus lijkt het me niet loyaal om ons nu te omzeilen door rechtstreeks online te verkopen.”
Nutricia zegt de retailers juist te ontlasten door tussenhandelaren weg te houden van supermarkten. Nutricia werkt er hard aan de productie op te voeren om zo ook de schappen van de supermarkten weer te vullen. Vorige week kondigde Danone nog de bouw van een nieuwe fabriek in Cuijk aan voor de extra productie van babyvoeding.
’Melkpoedermaffia’
Het weghouden van tussenhandelaren uit supermarkten lijkt geen slecht idee. Volgens het AD wordt de handel steeds gewelddadiger. Er vinden vooral veel diefstallen en inbraken plaats, maar binnen de politie lopen er diverse rechercheonderzoeken naar incidenten als ripdeals, mishandelingen en zelfs gijzelingen die verband houden met de handel in babyvoeding. Winkeliers worden gek van de overlast: “Er wordt ontzettend veel gestolen” aldus Bert van Steeg van Detailhandel Nederland.
Peter Ho verwacht dat deze situatie voorlopig nog blijft bestaan. “Het vertrouwen van de Chinezen in hun eigen voedingsindustrie is verdwenen. De sector is lang slecht gecontroleerd en dat wordt nu verbeterd. Maar de eerste 3 jaar verandert dat nog niet."
Fotocredits: Nutrilon.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Henric #9 Dan ga je volkomen voorbij aan de verpakkings- en transportkosten van voer en eindproduct en afvalverwerking van de productie, vervoer en verpakking. En aan het feit dat die koe er speciaal voor wordt gefokt om melk voer te converseren naar melk, terwijl dat voor een vrouw die haar kind voedt niet geldt. Daarnaast is de output van een melkkoe vele malen groter dan oorspronkelijk evolutionair bepaald en voor het onderhouden van een enkel jong noodzakelijk.
De energiekosten van het lacteren ten bate van 1 kind zijn vrij gering. Dat komt omdat een zwangere vrouw vetreserves opslaat en omdat zij gedurende zwangerschap en lactatie een zeer zuinig afgesteld metabolisme heeft. Al met al kost het per etmaal voor een vrouw die haar kind volledig voedt (dus een kind dat nog niets anders te eten bij krijgt) ongeveer 400-500 Kcal. Het ligt er maar net aan wat die vrouw eet om aan die te komen hoe groot de voetafdruk daarvan is, maar die kan relatief klein zijn voor een bijvoorbeeld voornamelijk plantaardig en van lokale herkomst etende vrouw.
Nog dieper ingaand op de milieu consequenties van zuigelingenvoeding moet ook worden vermeld dat vrouwen die geen borstvoeding geven gemiddeld enkele tot vele malen vroeger weer in hun maandelijkse cyclus komen en daardoor veel meer ''dameshygiëne producten'' verbruiken die na het maken, verpakken, vervoeren en verbruiken terecht komen in de vuilverbranding.
Henric, ik wou niet in een toneelstuk voor twee mannen terecht gekomen die elkaar uitleggen dat de Industriële Revolutie en het petrochemische tijdperk voor zoveel mensen hebben gezorgd dat een krankzinnige boel moeite in termen van de energie in relatie tot de voeding die het oplevert toch het meest efficient moet worden genoemd.
Dat neemt nl. niet weg dat de manier waarop wezens gemaakt zijn, echt het beste past in de omgeving waar ze voor bedoeld waren. Je zou er dus naar moeten streven die zo weinig mogelijk te veranderen, cq. die zoveel mogelijk weer te benaderen.
Wat dit allemaal betekent? Reken borst vs. Nutrilon eens uit in termen van EROEI in verschillenden contexten.
NB: jouw vraag 2 leidt tot de nare conclusie dat we een inefficiente diersoort zijn die beter kan verdwijnen tegen gunste van hoogproductieve Holstein Frisians.
En daar zit 'm natuurlijk de hele crux, want dat is een waarheid als een koe in de moderne wereld die die twee typen argumenten bij elkaar moet zien te krijgen.
Hoe weet je dat zo zeker, Dick? Heb jij wel nagedacht over de veel hogere al dan niet geëxternaliseerde kosten van mensenvoer ten opzichte van koeienvoer?
Henric, daar heb je ontegenzeggelijk gelijk in. Maar heb jij wel nagedacht over de zogenaamde complexiteitskosten (en geëxternaliseerde kosten) van het systeem dat nodig is om een kartonnetje Nutrilon bij een Afrikaanse of Chinese moeder te krijgen?
Die kunnen niet op tegen de volautomatische logistiek in dat moederlijf, dat altijd no need for processing en aanpassing verse melk voor precies haar type kind bij zich heeft.
Anke#8, ga je er van uit dat de productie van moedermelk geen effect heeft op het milieu? Het zou mij niet verbazen als de productie van koemelk een stuk efficiënter gebeurt dan van mensenmelk. Koeien worden al lang geselecteerd op voederconversie, mensen bij mijn weten niet.