Azië grote vervuiler, China investeert in groene groei
Vorig jaar nam de wereldwijde energievraag dubbel zo snel toe als de jaren ervoor, volgens het IEA. Een kwart van die extra vraag kan opgevangen worden door hernieuwbare energiebronnen, maar fossiele brandstoffen - steenkool, gas en olie - leverden vorig jaar het leeuwendeel. Vooral Azië is verantwoordelijk voor de toename (60%) van de broeikasgasuitstoot, als gevolg van de "historische economische inhaalbeweging" die in landen als China en India plaatsvindt, schrijft De Standaard. "Ze proberen honderden miljoenen mensen op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten. Azië is de fabriek van de wereld geworden, ook voor de VS en Europa", zegt Johan Albrecht, professor energie- en klimaatbeleid aan de UGent. Tegelijkertijd is grootvervuiler China ook koploper in de strijd tegen klimaatverandering. "Geen enkel land investeert meer in groene technologie en de elektrificatie van zijn wagenpark".
Europa vervuiler vanwege economische groei en te weinig investeringen
Een ander punt van zorg is dat we vorig jaar minder wisten te besparen dan de jaren daarvoor. "Een dramatische vertraging", zegt Fatih Birol, de topman van het IEA. "Dit toont dat de huidige pogingen in de strijd tegen klimaatverandering lang niet voldoen". Het IEA wijst hier met de vinger naar Europa, dat jarenlang het beste jongetje van de klas was maar vorig jaar toch ineens de uitstoot van CO2 met 1,5% zag toenemen. "Europa heeft zich in slaap laten wiegen", zegt Johan Eyckmans, milieu-econoom aan de KU Leuven. "De uitstoot van broeikasgassen daalde, maar dat was ook toe te schrijven aan de lage economische groei. Nu die weer aantrekt, zien we dat er ook hier dringend een tandje moet worden bijgestoken. Het laaghangende fruit is geplukt".
Schaliegas maakte de VS schoner
Van de landen die er in slaagden wél hun broeikasuitstoot terug te dringen (VS, Groot-Brittannië, Mexico en Japan) springt de VS er uit. President Donald Trump is immers uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt en wil de steenkoolmijnen in zijn land opnieuw leven inblazen. Dat de uitstoot van de VS toch daalde (0,5%) is dan ook niet te danken aan het beleid van klimaatontkenner Trump, maar aan "de opmars van het goedkope en minder vervuilende schaliegas. Dat verklaart hoe de Amerikanen jarenlang relatief makkelijk hun uitstoot konden beteugelen en zelfs doen dalen in de laatste drie jaar", schrijft De Standaard. Maar dat effect zwakt af, volgens het IEA-rapport.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Claasen, #10, wetenschappers weten al eeuwenlang hoeveel CO2 planten opnemen. Ze wisten al vroeg hoeveel van de gedroogde plant uit koolstof (C) bestaat (gewichtsverlies na verbranding van die C tot CO2, dat vrij constant is: het 'gloeiverlies'). Von Liebig ontdekte in het begin van de 19de eeeuw de opname van C als CO2 door de bladeren, daarvoor dacht men dat de wortels dat deden. Echt, er zijn nog veel groene vragen te beantwoorden maar niet de vraag hoeveel CO2 planten hebben opgenomen. Het mechanisme van opname en verwerking van CO2 is ook voldoende bekend om de effecten van een hogere concentratie van CO2 in de lucht op bijvoorbeeld groeisnelheid en waterverbruik goed in te kunnen schatten.
K Claassen #10, hoe kom je erbij dat planten veel meer CO2 opnemen dan wetenschappers denken?
Maar K, er is op Foodlog verder inzicht: met CO2 is het net als met toegevoegde suikers in je eten. Wie teveel toevoegt, jaagt het systeem uit balans. Koolstof heeft een natuurlijke cyclus en er is antropogene toevoeging vanuit het Carboon. Als daar meer van komt dan plantjes - gegeven hun behoefte aan andere nutriënten naast CO2 - daarnaast ook nog nodig hebben, dan jaagt het systeem zich biochemisch over zijn grenzen.
De belangrijkste broeikasgassen in de aardatmosfeer zijn waterdamp, koolstofdioxide, methaan, lachgas en ozon. Zonder al die broeikasgassen zou de gemiddelde temperatuur op aarde zo'n 33 graden lager zijn, namelijk –18 °C in plaats van de huidige +15 °C. (wikipedia).
Volgens de klimaatreligie is alleen CO2 (koolstofdioxide) een duivels product dat uit de wereld moet verdwijnen, zeker de CO2 die de mens teweeg brengt. De meeste andere broeikasgassen mogen we ongemoeid laten. Wat de hogepriesters van de klimaatkerk niet weten, in elk geval niet vertellen, is dat planten (onmisbaar voedsel voor de groeiende wereldbevolking) niet zonder CO2 kunnen en veel meer CO2 opnemen dan zelfs echte wetenschappers lang hebben gedacht.
Terugdringing van CO2 is een geen wetenschappelijk, maar een politiek dogma, waarvan vrijwel iedereen heilig overtuigd is, terwijl nauwelijks iemand weet waarom.
Op zijn beurt bedreigt klimaatsverandering de biodiversiteit .