Dat zei vanmiddag pluimvee-voorzitter Eric Hubers van LTO Nederland tegen Boerderij. Aanleiding is de uitbraak van H5N8 niet ver over de grens in Duitsland bij Emmen die gisteren werd vastgesteld.

"We nemen deze waarschuwing uit Duitsland zeer serieus. Niet alleen vanwege de blijvende dreiging dat het virus opnieuw uit de lucht kan vallen, maar ook vanwege het risico dat het virus vanuit Duitsland naar hier is versleept. Met een incubatietijd van circa 21 dagen worden de komende weken weer spannend", zegt Hubers.

Overleeft de Nederlandse kip?
Zoals Foodlog al eerder meldde, worden de zorgen rond vogelgriep voornamelijk bepaald door onzekerheid. Omdat de pluimveesector bancair grotendeels aan de grond zit, is de hoofdvraag: hoe overleeft de Nederlandse kip de financiële consequenties die onzekerheid met zich meebrengt. Het wantrouwen in producten uit onze contreien neemt toe. Voor Duitsland is dat minder erg dan voor Nederland dat grotendeels van export afhankelijk is. Duitsland is een importerend land als het op kip en eieren aankomt.

Fotocredits: kip met gekapte snavel op erf, Sjors Provoost
Dit artikel afdrukken