Palmolie is een grondstof voor veel levensmiddelen. Het wordt onder andere gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips, soepen, sauzen en koekjes en als grondstof voor de productie van zeep en biodiesel. Vanuit milieu-oogpunt staat palmolie in een minder goed daglicht omdat voor het opzetten van palmolieplantages grote stukken oerwoud ontbost worden, met alle ongewenste gevolgen van dien voor de inheemse fauna en het woongebied van natuurvolken.

Unilever kondigde in april jl. trots aan dat het bedrijf voortaan alleen nog maar duurzame palmolie gebruikt.

Volgens VMT gaan anderen nog een stap verder: "In juni kondigde Tate & Lyle Food systems de komst aan van een reeks emulgatoren die niet zijn gebaseerd op palmolie voor onder andere romige soepen en sauzen. Onlangs presenteerde Sensient Food Colours natuurlijke kleurstoffen voor de frisdranken en voedingsindustrie zonder palmolie."

Palmolie heeft een hoger gehalte aan verzadigde vetzuren and andere olieën zoals zonnebloem- en raapzaadolie. De consument weet inmiddels ook dat palmolie minder 'gezond' voor hem is. Als hij of zij kan kiezen tussen 'met duurzame palmolie' of 'palmolievrij', is dat laatste waarschijnlijk een sterker aankoopmotief.

VMT meldt verder: "In 2011 kwamen 72 producten op de Europese markt met op de verpakking de tekst ‘palmolievrij.’ In 2010 waren dat er nog maar 16. In de eerste helft van dit jaar waren er al 66 van dergelijke introducties. Het gaat hier om 0,2% van alle nieuwe introducties in 2012."

In de Verenigde Staten zijn consumenten nog niet zo ver. Daar beginnen mensen tot het besef te komen dat transvetten niet goed voor hun gezondheid zijn. Dat er verschil is tussen de ene en de andere olie - laat staan dat er ook echt duurzaam geproduceerde olieën zijn - is, begint volgens Tom Vierhile van Datamonitor pas langzaam door te dringen. Bedrijven die een forse afzet hebben in de VS zullen dus daarom nog wel even doorgaan met het gebruik van palmolie. 'Duurzame' natuurlijk.

Fotocredits; 10 be travelling, palm oil, anyone?
Dit artikel afdrukken