Het eerste onderzoek vergeleek 223 populaire restaurantmaaltijden in 6 landen: Brazilië, China, Finland, Ghana, India en de Verenigde Staten. De onderzoekers bestelden bij 111 restaurants in die landen (zowel gewone als fastfood, plus 5 Finse bedrijfsrestaurants) steeds een representatief hoofdgerecht. Vervolgens namen ze het mee naar hun laboratorium, wogen, scheidden, droogden, pureerden en verbrandden het en stelden op die manier het aantal calorieën en de energiedichtheid van iedere maaltijd vast. In een interactieve tabel zijn ook echte foto's van de maaltijden te zien. De foto boven dit artikel (niet uit het onderzoek) illustreert het meest calorierijke gerecht in de VS: een bordje 'fettucine Alfredo', 2589 kcal aan pasta met boter, room en kaas en een broodje.

Een fastfoodmaaltijd bleek gemiddeld 33% minder energie te leveren dan een bordje eten in een restaurant
Volgens de meeste voedingsrichtlijnen zou een gemiddelde hoofdmaaltijd zo'n 600 calorieën (kcal) moeten bevatten. Uit het onderzoek bleek dat 72% van de fastfoodmaaltijden deze aanbeveling te boven ging. Bij de restaurantmaaltijden gold dat voor zelfs voor 94%. Gemiddeld bevatten de restaurantmaaltijden 1.317 kcal. De fastfoodmaaltijden kwamen gemiddeld op 'maar' 809 kcal uit. Een fastfoodmaaltijd bleek gemiddeld 33% minder energie te leveren dan een bordje eten in een restaurant. Bij de vergelijking tussen landen viel op dat Chinese maaltijden minder calorierijk waren dan Amerikaanse; de Indiase bevatten juist nog meer calorieën.

McDonald's is de held
De onderzoekers concluderen dat zowel fastfood als restaurantmaaltijden meer calorieën bevatten dan wordt aanbevolen en dat 'uit eten' waarschijnlijk een belangrijke bijdrage levert aan de wereldwijde obesitasepidemie. Het is volgens hen onjuist dat er met de vinger wordt gewezen naar fastfood als dikmaker.

Dubbel zoveel calorieën als aanbeveling
Die conclusie wordt onderschreven door het tweede onderzoek. Dit nam 13.500 hoofdgerechten van 27 Britse restaurantketens (waarvan 6 fastfoodketens) onder de loep. Een gemiddeld hoofdgerecht in een Brits restaurant - zonder drankjes, voor-, bij- of nagerecht - bevat gemiddeld 1.033 kcal. De fastfoodmaaltijden bevatten gemiddeld 751 kcal. Maar 11% van de restaurantketens bleef onder de aanbeveling van 600 kcal, voor de fastfoodketens was dat 17%. De ergste overtreders kwamen uit op 1.358 en 1.275 kcal, meer dan het dubbele van de aanbevolen hoeveelheid kcal voor een maaltijd.

"Tot nu toe was fastfood altijd de schurk, maar in deze studie komt fastfood als de held naar voren", zegt Susan Roberts, hoofdauteur van de studie en verbonden aan de Amerikaanse Tufts University. "Fastfood is nog steeds slecht, maar heeft 33% minder calorieën dan standaard restaurant-eten."

En dus. Uit eten? Ga niet naar een echt restaurant. Dat is nu een wetenschappelijk bewezen wijs advies. McDonald's en Kentucky Fried Chicken zullen dit wetenschappelijke Kerstonderzoekje met instemming hebben gelezen.
Dit artikel afdrukken