Bekende zuivelproducenten als Lactalis, Bongrain, Isigny Sainte-Mère en diverse huismerken van grote supermarktketens zijn inmiddels voor de rechtbank gedaagd. De Normandische producenten claimen op basis van de AOP-status van de Normandische camembert niet alleen dat de vermelding "Fabriqué en Normandie" van de gewraakte camemberts verdwijnt, maar dat deze ook helemaal van de markt gehaald moet worden.

Het bericht in Le Figaro meldt:

Deze handelswijze is sinds drie jaar illegaal, nadat het een aantal jaren oogluikend is toegelaten. Om aan de eisen van de AOP te voldoen, moet een camembert volgens de richtlijnen gemaakt zijn, op basis van rauwe melk die met de hand in vormen wordt geschept, van melk van Normandische koeien uit specifiek benoemde geografisch gebieden. De specificaties zijn heel streng omschreven en het geheel rechtvaardigt een twee keer zo hoge prijs. Slechts 5% van de in Frankrijk geproduceerde kazen voldoet aan de criteria. Slechts 9 kaasproducenten en 500 melkboeren kunnen aanspraak maken op de AOP.

In het land waar de harmonie van de gastronomische maaltijd het tot op de UNESCO cultureel werelderfgoedlijst geschopt heeft, worden de samenstellende delen van die maaltijd wel met hand en tand verdedigd.

Fotocredits: Grongar
Dit artikel afdrukken