Negen Europeanen zijn in de afgelopen drie jaar overleden aan listeriose, een ernstige ziekte die kan ontstaan na een voedselgerelateerde besmetting met Listeria monocytogenes, schrijft De Tijd. De slachtoffers vielen in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en Groot-Brittannië volgens het Europese voedselagentschap EFSA. De infectiebron blijkt een Hongaarse productievestiging van het Belgische groenten- en fruitconcern Greenyard. Deze vestiging is inmiddels volledig stilgelegd.

In de fabriek werden diepvriesgroenten in diverse samenstellingen verwerkt. De EFSA onderzoekt nog hoe de besmettingen konden ontstaan. Greenyard kan nog niets zeggen over de financiële impact van de affaire.

Eind juni haalden de Hongaarse voedselveiligheidsautoriteiten voor het eerst diepvriesgroenten van Greenyard Frozen Hungary terug in verband met de verdenking van besmetting.

Afgelopen donderdag ging een tweede terugroepactie van start, onder meer in België, Nederland, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Gezien de lange incubatietijd (tot 70 dagen), de diversiteit van producten en de lange houdbaarheid van diepvriesproducten zijn er de komende tijd nog meer waarschuwingen en terugroepacties te verwachten, ook van oudere producten, meldt de NVWA.

Een besmetting met listeria kenmerkt zich voor de meeste mensen door koorts en hoofdpijn. Zwangere vrouwen moeten extra opletten, net als mensen met een verminderde weerstand en ouderen omdat besmetting kan uitmonden in de ernstige ziekte listeriose. De bacterie wordt gedood door verhitting tot minimaal 70 graden gedurende minimaal 2 minuten.

De beurskoers van Greenyard ging door het nieuws gistermiddag plotseling met ruim 9,5% onderuit en moest worden stilgelegd. Greenyard-topman Hein Deprez zegt dat nog niet vaststaat dat de doden gevallen zijn doordat ze besmette groenten hadden gegeten van zijn bedrijf. Voorts wijst hij erop dat er geen risico is als de groenten correct worden klaargemaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking. De besmetting is alleen aangetroffen in de Hongaarse fabriek van Greenyard.
Dit artikel afdrukken