De afgelopen jaren was het niet leuk om varkensboer te zijn in China. Teneinde de uit de hand gelopen productiecapaciteit in goede banen te leiden, liet de overheid 10 miljoen fokdieren slachten. De daaruit resulterende schaarste dreef de prijzen flink op. Veel landen, waaronder ook Nederland, spitsten de oren en zagen in een exportstrategie de oplossing voor de overproductie in eigen contreien.

China investeert in capaciteit
Het FD toont een andere invalshoek op de Chinese varkenscyclus. "Chinese bedrijven die in de magere jaren voorafgaand aan de manie het hoofd boven water hebben weten te houden, investeren fors in uitbreiding van capaciteit", schrijft de krant. Door de huidige recordprijzen hebben de varkenshouders de beschikking over veel cash.

Chinese bedrijven die in de magere jaren voorafgaand aan de manie het hoofd boven water hebben weten te houden, investeren fors in uitbreiding van capaciteit
"Toeleveranciers uit Denemarken, de Verenigde Staten en ook Nederland zijn er als de kippen bij om te profiteren van die hernieuwde Chinese bouwdrang. "In de afgelopen jaren was het een crime om hier zaken te doen", stelt directeur livestock management Bertino Verstege van Nedap, leverancier van automatisering voor de veehouderij, op de Cahe, de grootste veehouderijbeurs van Azië in Shenyang." Schaalvergroting en megastallen zijn de norm, omdat de magere jaren de kleine 'back yard farmers' de kop hebben gekost. De efficiency-beweging die zich eerder in de zuivelindustrie voltrok, zet nu door in de vleesindustrie. Door de hoge vleesprijzen komen ook dure investeringen onder handbereik, zegt bijvoorbeeld Theo Nooyen, die bigvriendelijke bewegende vloeren verkoopt. "Prijs blijft een belangrijke drijfveer in China, maar we merken dat er echt meer interesse voor dit soort vloeren komt. In Nederland zou de terugverdientijd van dit soort vloeren ongeveer drie jaar zijn. Hier zit je op een half jaar, maximaal een jaar. Dan wordt het ook financieel aantrekkelijk om op deze manier biggenlevens te sparen", vertelt Nooyen de Chinezen.

Te weinig biggen
Naar verwachting zullen de varkensvleesprijzen in China zeker tot begin volgend jaar hoog blijven, schrijft de krant. Door het uit productie halen van de 10 miljoen moederdieren zijn er vooralsnog te weinig biggen en dus vleesvarkens om in de Chinese varkensvleeshonger te voorzien. "Daarmee mag de Nederlandse varkensvleesindustrie in elk geval ook dit jaar weer hopen op nieuwe exportrecords", schrijft het FD.

De Nederlandse export van varkensvlees verdubbelde van €52 miljoen in 2014 tot €114 miljoen in 2015. In Nederland krijgt een varkensboer ongeveer €1,50 per kilo; in China was dat vorige week zo'n €3,60. Ondanks de krapte in China blijft dat prijsgat bestaan.
Dit artikel afdrukken