'Adel verplicht'
"In 2050 moeten 9 miljard monden worden gevoed met goed en veilig voedsel. De uitdaging is om dubbel zoveel voedsel te produceren, maar de hoeveelheid energie, water en broeikasgassen die daarvoor nodig is, drastisch te verminderen", stelt Dijksma in het AD. "We doen dit uit idealisme, maar ook omdat adel verplicht. Nederland is de tweede landbouwproducent ter wereld en een toonaangevende landbouwnatie. Dan moet je ook leveren."
Klimaatvriendelijke opbrengstverhoging
Volgens het plan gaan bedrijven en wetenschappers uit landen als Nederland en de VS boeren in Afrika en Azië trainen om op klimaatvriendelijke wijze hun opbrengst te verhogen. Dat gebeurt op speciale boerderijen, waar de lokale landbouwers goed kunnen leren omgaan met de aan het klimaat en de omstandigheden aangepaste gewassen en groenten.
Kennis en uitgangsmaterialen
Bij het plan voor Climate Smart Agriculture zijn onder andere de zaadveredelaars Rijk Zwaan en East-West Seed betrokken. Een groot deel van Nederlands toonaangevende positie als landbouw-land is gebaseerd op de specialisatie op 'uitgangsmaterialen'; niet de (bulk)producten zelf maar de zaden, pootgoed, zaad en moederdieren waarmee je bestaande gewassen en landbouwdieren kunt verbeteren, in combinatie met de juiste kennis. Daar wil Nederland graag de wereldlandbouw mee naar een hoger plan tillen, te beginnen met 'lokale tuinbouw'. Geld eraan verdienen komt op de tweede plaats, zegt Marco van Leeuwen van Rijk Zwaan.
Fotocredits: klimaatverandering beïnvloedt landbouw in Afrika, CIAT
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jopie bedankt voor je reactie maar je hebt me verkeerd begrepen. Ik heb nooit gezegd dat Nederland climate smart zaden in de aanbieding had, ik zei dat ik me voor kon stellen dat we de know how in huis hadden deze te ontwikkelen.
Ik vind dit interessante materie en vond het vanochtend nodig een paar vragen te stellen omdat 4x argumentatieloze kritiek op dit topic me niet wijzer maakte.
Hendrik denkt dat ik een superpositivo ben. Ik kom duidelijk verkeerd over bij sommigen op dit forum.
De vraag is nu of ik wat aan mijn vraagstijl moet veranderen of dat het deels ligt aan het inlevingsvermogen van een aantal mensen hier...
Bas, #5, ik heb geprobeerd argumenten aan te dragen waarom ik weinig van Nederlandse inbreng verwacht.
Het zou wel zo elegant zijn om nu van jouw kant aan te geven welke climate smart zaden en technologieën Nederland volgens jouw in de aanbieding heeft.
Jopie #14, Dank! Ik had niet op het netvlies dat het energieverbruik in de glastuinbouw zoveel meer was dan in de andere landbouwsectoren ....
Bijzonder climate smart van diezelfde Dijksma dan om onze "kleine" glastuinbouw een miljard BTW-verlaging te geven over zijn gasverbruik!
Melchert, Compendium voor de Leefomgeving, gasverbruik glastuinbouw 2012: 126,8 PJ, teruggeleverd aan electriciteit 18,8 PJ.Gasverbruik Nederlandse huishoudens 2012: 313 PJ. Maar wellicht zien we in de komende jaren een razendsnelle daling inzetten. Ik hoor ook veel geruchten, maar zie het nog niet in de statistieken.
Bas, #8, Nederland heeft helemaal niets met climate smart landbouw, wat dat ook wezen mag. Alle onderzoek lijkt alleen gericht te zijn op rassen en technologie die meer energie per eenheid produkt vragen, met als voorlopig dieptepunt de hier op Foodlog bejubelde klimaatkamer. Dat is instappen op een energieëfficientie van maximaal 2 %, dus het accepteren van 98% energie verlies.
Mijn idee is dat we weinig te leren kunnen aanbieden op het terrein van climate smart, wel heel veel te leren hebben.
In de draad van de klimaatkamer waar trouwens nogal wat mensen die verklaarden dat electriciteit helemaal gratis zou worden. Is dat al iets verder, heren?