Puur voor het milieu kun je zelfs beter kip eten, omdat het echt vlees is en de 40% koolhydraten - een belangrijk bestanddeel van namaakvlees - scheelt die in namaakvlees zitten. Die koolhydraten kun je veel beter direct als aardappelen of sneetje brood eten.
'Akelig efficiënt'
Zestig gram kip met 40 gram aardappelen verslaat honderd gram Unilever Kipstuckjes nog altijd met twee vingers in de neus als het gaat om klimaatvriendelijkheid én voedingskundige rijkdom. Die 60 + 40 bevat namelijk meer verschillende voedingsstoffen.
Kippen zijn akelig efficiënt, concludeert het FD dan ook in gesprek met professor Atze-Jan van der Goot die bij Wageningen UR aan vleesvervangers werkt. In de toekomst zal het beter worden, denkt hij niettemin. Daar zijn nieuwe processen om soja te raffineren voor nodig én het verlaten van onze gekkigheid om vleesvervangers op vlees te laten lijken. Beide maatregelen gaan een boel energie uitsparen.
Dat klopt natuurlijk. Toch moet me iets van het hart.
Wie nu denkt dat ik bedrijven die in vleesvervangers doen beschuldig van bedrog, heeft het misDie energie kun je nu natuurlijk ook al uitsparen: pureer bijvoorbeeld kikkererwten in een vijzel met hand- en armkracht en breng het prutje op smaak. Het product staat in het oostelijke Middellandse Zeegebied al eeuwen bekend onder de naam Hoummous, een erg smakelijk product als het goed op smaak is gebracht.
Liever nep dan gezond
Wie nu voor het klimaat drastisch vlees wil minderen, kan het beste over stappen op ... plofkip, weet sinds gisteren de lezer van het FD. Kip, en zeker plofkip, zet van alle landdieren die we gewend zijn te eten de meeste kilo's voer in dier om. Terwijl een koe al gauw op het tienvoudige zit, heeft de plofversie van de kip zelfs beduidend minder dan 2 kilo nodig voor een kilo dier. Alle restproducten - de poep, veren en het karkas - zijn bovendien weer nuttig te gebruiken.
Klinkt dat te realistisch of zelfs cynisch? Opnieuw dan. Wie zowel dier- als klimaatvriendelijk wil eten, kan dus het beste voor hoummous en soortgelijke producten kiezen. Namaakvlees is een soort doekje voor het bloeden, een symbolische daad voor het klimaat. Toch lijkt het een grote markt te worden omdat jij inmiddels bent gaan geloven dat je er goed mee doet.
Wie nu denkt dat ik bedrijven die in vleesvervangers doen beschuldig van bedrog, heeft het mis. Dat geloof hebben zij niet geschapen. Dat hebben anderen gedaan. Ze spelen er slechts op in. Logisch, want met geloof is het net als met tegen de wind in plassen: dat werkt niet. Hele volksstammen geloven in liever nep en willen geen kip, het gezondste stukje vlees - alleen jammer dat er een bewust mededier voor nodig blijft.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#63 Ik, ik vind ze heerlijk! Ben blij met de vleesimitaties. Ik vind vlees heel lekker maar wil niet bijdragen aan dierenleed...
#62 Heel graag Dick.
Waar ik bijvoorbeeld heel benieuwd naar ben is wie er, na eventueel een keer uittesten, nu nog zo'n Vivera vega(n) biefstuk koopt.
We maakten een apart stukje over de wonderbomen in Niger. Het verhaal is overigens niet voor het eerst in het nieuws.
Mag ik voorstellen het hier over kip, vleesvervangers en de grote vragen daaromtrent te hebben en in dat andere draadje over de stikstofboom in Niger.
#60 Jan Peter, had het stuk in de Vk al voorbij zien komen. Alleen even gescand. Sprak tussen de scan en het lezen DE Foodlog expert op dit terrein Henk Breman. Henk ging de Vk van vandaag kopen. Zeker Chris Reij zei hij. En inderdaad Chris Reij. Ik ben een Niger en Sahel nitwit, dus van mij geen stellingname, maar ik kan je mededelen dat over dit verhaal heel wat battles zijn gestreden. De Bio hoek kan maar moeilijk accepteren dat landbouw met veel mensen (Niger is niet erg dicht bevolkt) zonder externe inputs heus niet gaat. Mocht je meer willen weten dan de Vk droom raadpleeg dan vooral Henk, of lees zijn producties hierover.
Hendrik #55 "That's the truth, zonder kunstmest geen uitweg mogelijk"
Kijk hier eens naar:
De Sahel staat vanouds voor droogte en hongersnood, maar grote delen zijn tegenwoordig schitterend groen en vruchtbaar. 250 miljoen bomen zijn erbij gekomen, allemaal dankzij lokale boeren, zo leert een rondtocht door Zuid-Niger. En dat zonder kunstmest.