Die zijn geen nieuws onder ingewijden, maar misschien wel voor het bredere publiek. Uit een onderzoek dat alle energiekosten van vlees- en zuivelvervangers op een rijtje zette versus die van kip, bleek dat kip in klimaatvoetafdruk nauwelijks of zelfs niet onder doet voor de veelgeprezen klimaatvriendelijkheid van vleesvervangers.

Puur voor het milieu kun je zelfs beter kip eten, omdat het echt vlees is en de 40% koolhydraten - een belangrijk bestanddeel van namaakvlees - scheelt die in namaakvlees zitten. Die koolhydraten kun je veel beter direct als aardappelen of sneetje brood eten.

'Akelig efficiënt'
Zestig gram kip met 40 gram aardappelen verslaat honderd gram Unilever Kipstuckjes nog altijd met twee vingers in de neus als het gaat om klimaatvriendelijkheid én voedingskundige rijkdom. Die 60 + 40 bevat namelijk meer verschillende voedingsstoffen.

Kippen zijn akelig efficiënt, concludeert het FD dan ook in gesprek met professor Atze-Jan van der Goot die bij Wageningen UR aan vleesvervangers werkt. In de toekomst zal het beter worden, denkt hij niettemin. Daar zijn nieuwe processen om soja te raffineren voor nodig én het verlaten van onze gekkigheid om vleesvervangers op vlees te laten lijken. Beide maatregelen gaan een boel energie uitsparen.

Dat klopt natuurlijk. Toch moet me iets van het hart.

Wie nu denkt dat ik bedrijven die in vleesvervangers doen beschuldig van bedrog, heeft het mis
Die energie kun je nu natuurlijk ook al uitsparen: pureer bijvoorbeeld kikkererwten in een vijzel met hand- en armkracht en breng het prutje op smaak. Het product staat in het oostelijke Middellandse Zeegebied al eeuwen bekend onder de naam Hoummous, een erg smakelijk product als het goed op smaak is gebracht.

Liever nep dan gezond
Wie nu voor het klimaat drastisch vlees wil minderen, kan het beste over stappen op ... plofkip, weet sinds gisteren de lezer van het FD. Kip, en zeker plofkip, zet van alle landdieren die we gewend zijn te eten de meeste kilo's voer in dier om. Terwijl een koe al gauw op het tienvoudige zit, heeft de plofversie van de kip zelfs beduidend minder dan 2 kilo nodig voor een kilo dier. Alle restproducten - de poep, veren en het karkas - zijn bovendien weer nuttig te gebruiken.

Klinkt dat te realistisch of zelfs cynisch? Opnieuw dan. Wie zowel dier- als klimaatvriendelijk wil eten, kan dus het beste voor hoummous en soortgelijke producten kiezen. Namaakvlees is een soort doekje voor het bloeden, een symbolische daad voor het klimaat. Toch lijkt het een grote markt te worden omdat jij inmiddels bent gaan geloven dat je er goed mee doet.

Wie nu denkt dat ik bedrijven die in vleesvervangers doen beschuldig van bedrog, heeft het mis. Dat geloof hebben zij niet geschapen. Dat hebben anderen gedaan. Ze spelen er slechts op in. Logisch, want met geloof is het net als met tegen de wind in plassen: dat werkt niet. Hele volksstammen geloven in liever nep en willen geen kip, het gezondste stukje vlees - alleen jammer dat er een bewust mededier voor nodig blijft.
Dit artikel afdrukken