Mezen zijn een veel grotere economische schadepost voor de landbouw dan wolven. Dat blijkt uit de schadestatistieken van BIJ12, de uitvoeringsorganisatie voor provincies die onder meer de faunaschades bijhoudt. In 2020 bedroeg de totale uitgekeerde faunaschade in ons land €31.597.415.

Meesjes pikken gaatjes in appels en peren met hun snaveltjes. Het fruit wordt daardoor onverkoopbaar. In 2020 pikten kool- en pimpelmeesjes voor maar liefst €1,1 miljoen aan peren en appels stuk. Toch zul je over afschieten van meesjes niemand horen, zegt ecoloog Glenn Lelieveld in de Volkskrant.

Afschieten doen we wel met de allergrootste schadeveroorzaker aan landbouwgewassen. Dat zijn namelijk ganzen, respectievelijk de grauwe gans, brandgans, kolgans en rotgans. In 2020 veroorzaakten ganzen in totaal voor €27.595.379 schade, aan grasland. Maar inderdaad, de mees staat na die 4 ganzensoorten op de vijfde plaats van schadeveroorzakers, met een schadelast van €1.101.813. Daarvan betrof 86% peren en 14% appels. Na gras is peer dan ook het gewas met de meeste faunaschade.

De veelbesproken schade aan schapen door op hun gemak jagende wolven staat op de achtste plaats, met een schadebedrag van €74.032. De wolf, gevreesd door schapenhouders, blijkt verantwoordelijk voor 0,2% van de faunaschade in ons land.

faunaschade veroorzakersgewassen faunaschade
  • Deel
Druk af