Belgen zijn door de thuiswerk-situatie - die de lockdowns waarschijnlijk tot een aangenaam blijvertje hebben gemaakt - meer en wat duurdere alcohol gaan drinken, terwijl kant-en-klaar salades en maaltijden duidelijk veel minder in trek zijn. Ze zijn inmiddels thuis gaan koken met meer vers (meer groenten en fruit en meer vlees, maar vooral veel meer eieren) én zijn volop brood (en vermoedelijk ook gebak en cake) gaan bakken.

Net als in Nederland en elders, gingen de de verkopen van bloem een aantal keren over de kop.

Anders dan in het begin van de coronacrisis slaat het publiek geen diepvries, blik, stazakken en pasta meer in. In maart steeg de omzet in dergelijke houdbare producten nog met 50%. Inmiddels is die druk weg en stijgen de verkopen van vers. Vlees steeg met circa 10-15%, groente en fruit zien 20-25% meer omzet. Niettemin moesten Belgische vissers twee derde van hun vangst overboord zetten omdat er geen klanten voor waren. Vis is restaurantkost en heeft nu geen bestemming door de horecasluiting en de voorlopig nog geldende beperkte heropening van eet- een drinkgelegenheden.

Dat blijkt uit een boeiende reportage op Het Laatste Nieuws.

15% van de Belgische consumenten ging 'vreemd' bij een andere winkel dan de gebruikelijke van voor de coronacrisis. 9% ging naar winkels waar ze nog nooit eerder geweest waren en de helft daarvan overweegt daar te blijven kopen. Dat kan wijzen op een gevoelig klantverlies voor supermarkten ten gunste van kleinere verkoopformules. Supermarkten maken marges van niet veel meer dan 2%, zodat 4,5% klantenverlies gemiddeld dik kan aantikken.

Onder de nieuwe winkelbestemmingen zijn directe kanalen, zoals thuisbezorgers die direct bij boeren inkopen en boerderijwinkels. Ook zijn consumenten meer in eigen tuin gaan telen en gaan ze daar kippen houden.

Gaat het nog goed met het wereldwijde voedselsysteem? Er zijn duidelijke eerste zorgen te horen. De wereld deglobaliseert een beetje. Rusland schroeft zijn graanexport terug, India doet hetzelfde met zijn rijst. De vrieshuizen in West-Europa met onverkocht vlees voor internationale bestemmingen en de horeca zitten zo goed als vol. Als die voorraad nog lang onverkoopbaar blijft, zal de vleesteelt hier krimpen en zullen we hier grondstoffen gaan telen die eigenlijk efficiënter en goedkoper ergens anders geproduceerd kunnen worden. Maar niet alles kan zo uitgebreid en goedkoop worden verzorgd als nu door de luxe van al die im- en exportstromen.

Met de verwachte komst van een tweede Coronagolf (en daarna mogelijk verdere) is het niet ondenkbaar dat het voedselsysteem zich al op relatief korte termijn opnieuw instelt op zulke nieuwe realiteiten. Voedsel zal er gemiddeld duurder en wat saaier door worden.
Topics - Alles over ons nieuw eetgedrag: wat eten we nu meer, wat eten we minder, van welke voeding hebben we straks te veel, en van wat te weinig? | Topics
  • Deel
Druk af