Toen de onderzoeksmissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in maart jl. rapporteerde dat het 'extreem onwaarschijnlijk' was dat het SARS-CoV-2-virus uit een laboratorium was ontsnapt, trokken wetenschappers hier en daar de wenkbrauwen op. Naar nu blijkt, deden dat ook de leden van de onderzoeksmissie.

In een documentaire die afgelopen donderdag werd uitgezonden op de Deense televisie, zei onderzoeksleider Peter Ben Embarek, dat die uitspraak onder zware druk van de Chinezen en pas op het laatste moment, als een compromis, tot stand was gekomen. Het onderzoeksteam heeft geen toegang heeft gehad tot de ruwe Chinese data, en daardoor valt niet uit te sluiten dat 'patiënt nul' - de eerste besmetting - een laboratoriummedewerker is geweest. Volgens Ben Embarek zou er wel eens sprake geweest kunnen zijn van een 'menselijke fout', maar is het voor de Chinese autoriteiten niet mogelijk te erkennen dat er zo'n fout gemaakt zou zijn (The Washington Post, 4.14). "Eén van de labs in Wuhan is verhuisd op 2 december 2019, en dat is de periode waarin het allemaal begon," aldus Embarek (AD, 4.6). "Zo’n verhuizing houdt altijd een risico in.”

"Een labmedewerker die tijdens het verzamelen van monsters in een vleermuisgrot besmet raakt", suggereerde Ben Embarek. "Een dergelijk scenario past zowel bij de hypothese van een laboratoriumlek als bij de als 'waarschijnlijk' geclassificeerde theorie dat een mens direct besmet is geraakt door een vleermuis." Daar komt bij dat in de Wuhan-regio geen wilde vleermuizen leven, en dat de meest voor de hand liggende mensen die met de van de virusoverdracht verdachte vleermuizen in contact kunnen zijn gekomen - naast willekeurige dorpelingen uit de wijde omtrek - de in vleermuisonderzoek gespecialiseerde laboratoriummedewerkers zijn (Le Figaro, 4.13). Ben Embarek haastte zich overigens te onderstrepen dat het om niet meer dan een hypothese gaat.

De WHO benadrukte afgelopen donderdag nog maar eens hoe belangrijk het is dat China alle ruwe data beschikbaar stelt om snel en eenduidig tot de oorsprong van de pandemie te komen. Inmiddels zou de viceminister van buitenlandse zaken hebben laten weten dat China zal meewerken met de WHO (AD, 4.6). Eind deze maand verschijnt bovendien het rapport van de inlichtingendiensten van de VS die zich over de oorsprong van het virus hebben gebogen en zich focussen op een berg aan genetische data.

2. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

3. Overig

Dit artikel afdrukken