In de Ondertussen van zaterdag 18 april en zondag 19 april vallen mij deze berichten op:

- wat moet je doen als je door de coronamaatregelen binnen moet blijven? The Atlantic geeft acht creatieve tips: schrijf een roman in 3 zinnen, ga pottenbakken of maak je eigen 'Quaranzine'. Of ga moestuinieren. Maar hoe doe je dat? Gewoon, met behulp van je telefoon, laat Trouw zien. Aan het woord komen Floor Korte, die al 8 jaar geleden met moestuinieren begon en haar 'door-schade-en-schande'-tips inmiddels op haar blog floorsmoestuin.nl deelt met tienduizenden volgers. En Jelle Medema, die op zijn vijftiende begon met De Makkelijke Moestuin en wiens interactieve app gebruikers stap voor stap begeleidt. "Als je een groente hebt gezaaid, krijg je na een tijdje bijvoorbeeld de vraag of je al iets ziet opkomen”, legt Medema uit. “Zo ja? Dan geeft de app je duidelijke instructies over hoe je de zaailingen uitdunt. Zo nee? Dan stelt die je gerust met mogelijke oorzaken en legt uit waarom je nog even moet wachten."

- heb je ook meegeteld met de Nationale Bijentelling dit weekend? Meer dan 10.000 mensen telden samen 131.044 bijen. Veruit de meest getelde bij was de honingbij (52.255 keer). Nog meer bijennieuws: neonicotinoïden zijn echt slecht voor bijen. Dat betoogt bijenkenner Henk Tennekes al jaren. Volgens Follow the Money had Tennekes gelijk en krijgt hij dat nu ook eindelijk. Fabrikant Bayer heeft ten onrechte geclaimd dat de werking van neonicotinoïden op een 'omkeerbaar mechanisme' berust. Uit interne documenten blijkt dat de eigen toxicologen op het 'vrijwel onomkeerbare werkingsmechanisme' hebben gewezen. Dat zou betekenen dat neonics daadwerkelijk tot massale insectensterfte hebben geleid.

- in sommige landen is de gist op (The Counter), in andere is de bloem schaars (Bloomberg). Dat komt doordat mensen en masse aan het bakken slaan. En niet zozeer koekjes of taart, maar brood, aldus het Algemeen Dagblad. Twee argumenten geven daartoe de doorslag, schrijft The Guardian: niets zo rustgevend als het kneden van brood. Daar komt bij dat je het broodbakproces - vooral als je het over een zuurdesembrood hebt - ook gewoon tijd moet geven. En die tijd, die is er nu.

Goed en slecht nieuws voor de sporters die hun zinnen gezet hebben op de Olympische Spelen. Dopingzondaars hebben in 2021 hun straffen uitgezeten en mogen dus weer meedoen (RTL). Het NOC*SNF legt de laatste hand aan een plan om topsporters hun training te laten hervatten (Nu.nl). Maar gaan ook de naar 2021 uitgestelde Spelen wel door? De Wereldgezondheidsorganisatie maakt een waarschuwend voorbehoud (De Standaard). Simpel gezegd: geen vaccin, geen spelen; ook niet in 2021 (RTL).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken