Voorafgaand aan het debat over de begroting en landbouwvisie van minister Carola Schouten, publiceerde de Volkskrant vandaag op de voorpagina een lang stuk over een gesprek dat zij had met socioloog en voedselactivist Joris Lohman en moleculair bioloog en agrotech-adept Hidde Boersma, die naam maakte als ecomodernist, voorstander van kernenergie en wetenschapsjournalist.


Lohman en Boersma blijken het over net zoveel eens als oneens. Wel blijkt de aanvankelijk kleinschalig-en-biologische denkende Slow Food Youth Network mede-oprichter Lohman opgeschoven. Hij is voor gentech om de wereld beter en groener te kunnen voeden. Boersma blijkt ook over te steken; hij is voor bloemrijke akkerranden en veel minder dieren in Nederland, traditioneel 'groene' standpunten.

Het gesprek leidt tot de conclusie dat ook de minister voor toepassing van gentech is omdat het beter zou zijn voor een groenere landbouw.

Over de kringloopvisie van de minister gaat het gesprek nauwelijks. De minister wil niet praten over minder dieren in Nederland, terwijl evident is dat die gevoed worden door elders in de wereld met kunstmest geproduceerd plantaardig voer. Dat voer en de resten van tot voer verwerkt voedsel, leidt hier tot mest en is volgens Schoutens visie in Nederland onderdeel van een 'kringloop' zonder kunstmest. Hoe ze een nationale kringloop met voortdurende aanvoer van nutriëntenstromen van buitenaf consistent denkt te kunnen definiëren, maakt het Volkskrant-artikel niet duidelijk.

de Volkskrant - Minister in het gepolariseerde landbouwlandschap: 'Mijn dogma's stonden op schudden'
  • Deel
Druk af