Er is, naast de sluiting van de horeca met het oog op de coronapandemie, nog een reden dat de voedselbanken minder voedsel uit te delen hebben: acties tegen voedselverspilling. “Wat natuurlijk een goede zaak is, maar daardoor komt het eten niet meer naar ons toe”, aldus De Ruig.

Voedselbank Groningen illustreert de urgentie van het probleem. “Wij zijn erg afhankelijk van de toevoer die we kregen van een Jumbo-filiaal in de regio. Onlangs is die met een nieuwe campagne begonnen tegen voedselverspilling, waarbij voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum die dag verloopt goedkoper wordt aangeboden aan de klanten. Die actie is een succes. En dat betekent dat er weinig tot geen etenswaar onze kant op komt”, zei voorzitter Monique Beuving in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook de aanvoer vanuit restaurants en andere lokale leveranciers valt weg. “Op dit moment zitten er enkele voedselbanken echt met lege schappen, dat is een signaal dat we serieus moeten nemen”, zegt De Ruig. Het aantal huishoudens dat wekelijks gebruikmaakt van de voedselbank wordt geschat op 38.000. Dat is 8,5% meer dan een jaar eerder. Voor de komende periode verwacht de organisatie een groei van mogelijk 50% door de teruglopende economie als gevolg van de coronacrisis.

In juni pleitte columnist Jeroen Candel voor een recht op voedsel, omdat de tijd de armen kunnen leven van wat er van de tafel van de rijken valt tot het verleden gaat behoren. Voor de armen is minder voedselverspilling slecht nieuws. Het voeden van de minder bedeelden, gaat behalve de tijd van vrijwilligers ook serieus geld voor de inkoop van voedsel kosten. Niettemin kondigde bestelsuper Picnic aan in december actie te gaan voeren voor aanlevering van voedsel aan de voedselbanken. Vanuit het Verenigd Koninkrijk komt het nieuws dat nieuwe lockdowns tijdelijk een overschot aan voedsel vanuit de horeca en hospitality zullen veroorzaken.
Dit artikel afdrukken