Na de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf deze maand, komt er vanaf januari 2023 ook statiegeld op blik.

Dinsdag bracht het bedrijfsleven een plan naar buiten om die blikjes niét via supermarkten in te zamelen. Milieuorganisaties reageren boos. Een zoveelste vertragingsmaneuvre, noemt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk Benelux, het plan.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) schakelden dinsdag het Afvalfonds Verpakkingen in om een partij te zoeken die een innamesysteem voor statiegeldblikjes op kan zetten. CBL en FNLI zien een groot landelijk dekkend, consumentvriendelijk systeem voor het innemen van blikjes buiten de supermarkt als een vereiste, schrijft de LevensmiddelenKrant.

“Alle drankverpakkingen met statiegeld worden via de supermarkt ingezameld, behalve blikjes? Dit is geen serieus voorstel”, reageert Rob Buurman. “Het uitdenken en opzetten van zo’n heel nieuw systeem, bovenop het huidige statiegeldsysteem, is onnodig ingewikkeld, omslachtig en veel duurder dan de blikjes toevoegen aan het bestaande systeem in de supermarkt. Het valt onmogelijk te realiseren binnen de wettelijke deadline. En de consument begrijpt er niks meer van.” Buurman noemt het een cynische poging tot sabotage.

Buurman spreekt namens Recycling Netwerk Benelux, Plastic Soup Surfer, Plastic Soup Foundation, Greenpeace Nederland, Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee. De milieuorganisaties benadrukken dat supermarkten zo’n 80% van de blikjes verkopen. Dat maakt het logisch dat supermarkten ze ook innemen. Maak het niet moeilijker dan het is, zeggen ze tegen de supermarkten. Ze roepen staatssecretaris Stientje van Veldhoven op om vertragingsacties in de kiem te smoren.
Milieuorganisaties: blikjes met statiegeld niét via de supermarkten inzamelen is een slecht idee | Recycling Netwerk
  • Deel
Druk af