Was er gekeken naar zaken als 'wat is de kans om een infectie veroorzaakt door een resistente bacterie in een Nederlands ziekenhuis op te lopen?’ en ‘is die kans de laatste jaren toegenomen?’, dan zou er een totaal ander beeld naar voren gekomen zijn. 'Nergens ter wereld [komen] zo weinig ernstige ziekenhuisinfecties voor als in Nederlandse en Scandinavische ziekenhuizen. “En dat is al jaren zo.” De uitbraak van de Klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in 2010 en 2011 is volgens de biologen de ‘spreekwoordelijke uitzondering’.', schrijft NRC.nl.
De microbiologen pleiten voor een gezamenlijke aanpak met de IGZ die de patiëntveiligheid centraal stelt. Dat moet de maatstaf worden voor toekomstige metingen van de kwaliteit van de infectiepreventie in ziekenhuizen.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik begrijp de fotoredactie van de NRC niet: de smerige gootsteen, het kettinkje en de lange mouw zijn absoluut niet representatief. Een andere foto is nóg onbegrijpelijker: een dame die zittend de vloer lijkt schoon te maken.
Dat wij het hier beter doen dan buitenlanden heeft o.a. te maken met de aanwezigheid van microbiologen en ziekenhuishygiënisten in elk ziekenhuis. Daarnaast kennen we een zeer actieve "WIP": Werkgroep Antibiotica Preventie. Maar het kan natuurlijk altijd beter.
Er is een onder andere een handenwascampagne gestart, en Antibioticateams proberen zo prudent mogelijk met antibiotica om te gaan.
De handelwijze van de IGZ is deels vergelijkbaar met de NVWA: soms wat veel focus op procedures in plaats van op eindresultaat, weinig praktijkgericht, en overkill.
In verpleeg- en verzorgingshuizen, waar personeel toch al overbelast is, blijkt het moeilijker om goede hygiëne te waarborgen, terwijl de bewoners kwetsbaarder zijn.
Dat wordt helemaal problematisch als er dan ook nog mensen met gevaarlijke besmettingen geïsoleerd verpleegd moeten worden. Onlangs heeft de Riethorst in Geertruidenberg om die reden zelfs een paar bewoners met een multiresistente Klebsiëlla op een aparte locatie in quarantaine geplaatst. Nodeloos te zeggen dat dit een zeer kostbare aangelegenheid is.
Maar er zijn naast een echte uitbraak vast vele kleine besmettingen die we nooit horen, maar wel voorkomen hadden kunnen worden (en dan dus voor sneller herstel hadden kunnen zorgen).
In de levensmiddelen industrie waren we ook altijd al veilig, maar we maken het met alle hygiene maatregelen nog steeds veiliger cq verkleinen de risico's!