Om precies te zijn nam het aantal diabetes-gerelateerde overlijdens toe van 94.000 naar 98.450 mensen. In 1980 lag dit aantal nog op 14.262, een stijging van bijna 700%. De Mexicaanse bevolking nam tussen 1980 en 2015 toe van ruim 70 miljoen tot ruim 122 miljoen, een stijging van bijna 75%. In Nederland leed in 2015 4,8% van de bevolking aan diabetes; in Mexico ligt het aantal rond de 9%.
Nog nooit eerder
"Het is de eerste keer dat we een gezondheidswaarschuwing afgeven over een ziekte die niet besmettelijk is en we hebben er meteen twee gedaan. Een voor obesitas en overgewicht en een andere voor diabetes", aldus Pablo Kuri van het ministerie van Volksgezondheid. De noodtoestand moet ervoor zorgen dat alle gezondheidszorginstellingen en overheidsinstanties met elkaar gaan samenwerken om effectieve preventieve maatregelen te ontwikkelen en bewustwordings-campagnes op te zetten. Kuri: "We moeten het niet gewoon gaan vinden dat diabetes bestaat en dat mensen er dood aan gaan. We kunnen dat voorkomen."
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pikant is dat de toename van obesitas deels wordt toegeschreven aan NAFTA, het handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada.
Trump wil NAFTA opzeggen c.q. heronderhandelen.
Als dat gaat gebeuren ligt er een kans voor Mexico om de lage invoertarieven op cola en andere suikerrijke frisdranken te verhogen.
Dit is slechts één van de noodsituaties. Protesteren tegen corruptie is in Mexico nog wel een stukje gevaarlijker dan de voedingsgewoonten. Dit land is onveiliger dan Iran, Tjaad en Mali.
In reactie nog op Wouters #1, het gaat dus om een stijging - om precies te zijn - van 690% van het aantal aan diabetes toegeschreven doden bij een groei van de bevolking van 75% in dezelfde periode.
Dat is een vernegenvoudiging. Als je de statistieken een beetje met een korreltje zout neemt en er liever een verachtvoudiging van wilt maken, dan is dat misschien verstandig. Maar het blijft wel allejezus veel.
Geen water, wel Cola.
In het arme zuiden van Mexico heeft Coca-Cola het drinkwater verdrongen. Daar is Coca-Cola overal beschikbaar; drinkwater niet. Op straat, op het werk, in huis, overal mensen met een fles Cola in de hand. De water-arme delen van India zijn het volgende slachtoffer. In de wijde omgeving van Cola fabrieken moeten de dorpen het voortaan zonder zoet water doen.
Op het TV kanaal van de Sénat français de serie "Le Dessous de la Mondialisation - Sous l'emprise de Coca" (de keerzijde van de globalisering - de invloed van Coca). De uitzending is door het TV kanaal op YouTube geplaatst op 1 oct 2016.
Youtube: Sous l'emprise du Coca (geen ondertitels)
Een noodtoestand brengt normaal gesproken speciale bevoegdheden en verplichtingen voor de overheid met zich mee. Is dat hierbij ook het geval? De brontekst biedt geen duidelijkheid en heeft het alleen over "...this calls for local, state and federal governments to work together to design and launch more effective prevention measures ...", wat niet echt klinkt als een verplichting, maar slechts als oproep.