In Groot-Brittannië hebben werknemers recht op een uur lunchpauze. Maar verreweg de meeste Britten halen dat bij lange niet.

De gemiddelde lunchbreak blijkt precies 26 minuten en 28 seconden te kosten. Dat betekent dat zij, alles bij elkaar, in een jaar 19 dagen extra - onbetaald - werken voor hun baas. Dat meldt de Engelse Metro.

Officiele lunchdip: 14.52 uur
In de praktijk is het nog erger: ongeveer van de helft van alle kantoorwerkers blijkt 'uit de bureaula' te lunchen en de meegebrachte boterhammetjes of salade in minder dan 20 minuten naar binnen te werken. Ongeveer 6 procent van de bureaubedienden slaat de lunch helemaal over. Daar staat tegenover dat 10% van de Britten de lunchpauze gebruikt om even een uurtje te gaan sporten. Zij voelen na die break overigens gelukkiger én zijn productiever dan de mensen die wel lunchen - die krijgen te maken met een lunchdip.

Metro meldt dat het tijdstip 14.52 uur officieel erkend is als de 'minst productieve tijd van de dag'.

In Nederland hebben de meeste mensen wettelijk recht op een half uur lunchtijd. Maar ook hier geldt: als je die achter je bureau verorbert werk je in feite gratis voor de baas.

Fotocredits: 'Studying proctor', Jo Guldi
Dit artikel afdrukken