In hun onderzoek voerden de Amerikaanse onderzoekers 3 experimenten uit. Ze zetten verschillende groepen proefpersonen puree van broccoli, spinazie of boerenkool voor, bereid met 0,6%, 1,2% en 1,8% suiker of 0,2% zout. De purees met toevoegingen werden door de proefpersonen als zoeter en lekkerder ervaren dan de puree zonder toevoegingen. Het groenvoer voelde en rook verder precies hetzelfde. Ook bevestigden de proefpersonen dat de toevoegingen de bitterheid van de groente maskeerden. Dat zorgde voor "een positievere hedonische ervaring." In gewoon Nederlands: die waren gewoon lekkerder.
Voor hetzelfde geld was het testje meteen met kinderen uitgevoerdDe onderzoekers denken dat toevoegen van een klein beetje suiker of zout de kennismaking met groenten bij kinderen een stuk positiever kan doen uitvallen, waardoor zij de groenten sneller ‘accepteren’, schrijft FoodNavigator.
De proefpersonen zelf hebben 'gemengde gevoelens' bij het onderzoek. Het waren namelijk geen kinderen, maar volwassen proefpersonen. Met name de ouders onder de proefpersonen staan niet zonder meer te trappelen bij het idee suiker of zout toe te voegen. De onderzoekers erkennen bovendien dat "baby's en peuters geen kleine volwassenen zijn" en dat "kinderen een kleinere smaakporiëndichtheid hebben in vergelijking met volwassenen, voedsel anders waarnemen dan volwassenen en de voorkeur geven aan andere levensmiddelen dan volwassenen". Het onderzoek moet dus gewoon nog een keer dunnetjes over. Maar dan met en door kinderen, die overigens prima blijken te kunnen wennen aan 'vieze' groenten.
Dat het nog een keertje opnieuw moet, is natuurlijk wel een beetje bijzonder. Voor hetzelfde geld was het testje meteen met kinderen uitgevoerd.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er gaan jaren voorbij waarin ik nooit een groente aanzoet of er zuiveringszout bij gooi. Zo zie je maar weer, wat de een normaal vindt is voor de ander exotisch.
De witlof vanavond aangevuld met pastinaak. Kan ook.
Maar, groenten worden toch sowieso vaak toebereid met een beetje zout én een beetje suiker? Of met een schepje zuiveringszout (baking soda) door rabarber en spinazie om het ruwe mondgevoel weg te nemen. Of groentenschotels worden gecombineerd met een beetje fruit (rode kool met appeltjes, zuurkool met ananas, ...).
Hier is de wetenschap weer eens aan de haal gegaan met volkswijsheid van generaties mensen die voor gezinnen koken.