Voor veel ouders is en blijft het een uitdaging: hoe krijg je je kinderen zo ver dat ze genoeg groenten eten, en vooral de groene varianten, zoals broccoli, boerenkool of spinazie. Amerikaanse onderzoekers probeerden uit of een klein beetje suiker of zout toevoegen de drempel zou kunnen verlagen. Dat neutraliseert het 'bittertje' dat groene groenten kenmerkt en waardoor kinderen groente vaak niet lekker vinden.

In hun onderzoek voerden de Amerikaanse onderzoekers 3 experimenten uit. Ze zetten verschillende groepen proefpersonen puree van broccoli, spinazie of boerenkool voor, bereid met 0,6%, 1,2% en 1,8% suiker of 0,2% zout. De purees met toevoegingen werden door de proefpersonen als zoeter en lekkerder ervaren dan de puree zonder toevoegingen. Het groenvoer voelde en rook verder precies hetzelfde. Ook bevestigden de proefpersonen dat de toevoegingen de bitterheid van de groente maskeerden. Dat zorgde voor "een positievere hedonische ervaring." In gewoon Nederlands: die waren gewoon lekkerder.

Voor hetzelfde geld was het testje meteen met kinderen uitgevoerd
De onderzoekers denken dat toevoegen van een klein beetje suiker of zout de kennismaking met groenten bij kinderen een stuk positiever kan doen uitvallen, waardoor zij de groenten sneller ‘accepteren’, schrijft FoodNavigator.

De proefpersonen zelf hebben 'gemengde gevoelens' bij het onderzoek. Het waren namelijk geen kinderen, maar volwassen proefpersonen. Met name de ouders onder de proefpersonen staan niet zonder meer te trappelen bij het idee suiker of zout toe te voegen. De onderzoekers erkennen bovendien dat "baby's en peuters geen kleine volwassenen zijn" en dat "kinderen een kleinere smaakporiëndichtheid hebben in vergelijking met volwassenen, voedsel anders waarnemen dan volwassenen en de voorkeur geven aan andere levensmiddelen dan volwassenen". Het onderzoek moet dus gewoon nog een keer dunnetjes over. Maar dan met en door kinderen, die overigens prima blijken te kunnen wennen aan 'vieze' groenten.

Dat het nog een keertje opnieuw moet, is natuurlijk wel een beetje bijzonder. Voor hetzelfde geld was het testje meteen met kinderen uitgevoerd.
Dit artikel afdrukken