Zuivelbedrijf Aurora is de grootste leverancier van biologische melk in de VS. De Washington Post toont één van de 5 vestigingen van het bedrijf. Daar worden 15.000 koeien gehouden. Nederlandse burgers vinden een stal vanaf 250 koeien een megastal. Uitgaande van 250 dieren staat de stal als het ware voor 60 megastallen inéén. De dieren lopen buiten in een feedlot, een soort openlucht stal voor dieren, waar ze uiteraard biologisch voer krijgen. Ze gaan alleen te weinig 'echt' naar buiten, dat wil zeggen het gras in de wei op.

Aurora levert genoeg biologische melk om megaretailers zoals Walmart - de grootste supermarktformule ter wereld - en Costco van biologische melk te voorzien.

Aurora is wellicht de eerste geïdentificeerde biologische CAFO
Grote vraag, letter respecteren
Op de website en verpakkingen van Aurora zijn het USDA-bio label en gelukkig grazende koeien op uitgestrekte weides te zien. De reputatie van het bedrijf is in geding. De Washington Post ging op onderzoek uit en constateerde tijdens verschillende bezoeken dat de koeien van Aurora nauwelijks grazen. Ze brengen hun tijd vooral door in grote feedlots, een soort openlucht stallen voor heel veel dieren. Grote feedlots worden ook wel CAFO's genoemd, concentrated animal feeding operations. De conclusie moet wellicht zijn dat Aurora de eerste geïdentificeerde biologische CAFO is. Daar zorgt de onstuimige vraag naar biologische voeding onder het publiek voor in een land dat megasupers telt die 325 miljoen mensen van hun dagelijkse, inmiddels ook bewuste boodschappen voorzien.

Dat neemt niet weg dat producten natuurlijk wel aan de letter van de biologische regels moeten voldoen.

Op satellietfoto's zijn nauwelijks koeien in de weiden te zien. Daar gaat het mis. Eén van de belangrijke voorwaarden om 'biologisch' te mogen heten is dat de koeien echt naar buiten kunnen en gras eten. Om zeker te zijn van zijn beschuldigingen aan het adres van Aurora, liet de Washington Post voor de zekerheid de melk van Aurora analyseren in een universitair laboratorium. Grasmelk heeft een andere (vet)samenstelling, waarin meer omega-3 vetzuren te vinden zijn. Aurora's melk bleek te lijken op gewone - niet biologische - melk. De krant ging ook langs bij de inspecteurs die toezicht houden op de biologische certificering. Zij gaven toe niet te hebben kunnen beoordelen of de koeien wel of niet naar buiten konden, omdat de inspecties in november plaatsvonden. Ruim na afloop van het graasseizoen.

Aurora ontkent
Aurora ontkent dat het zich niet aan de regels houdt. Het bedrijf heeft er alle belang bij zijn biologische erkenning niet te verliezen. Biologische producten zijn in de VS een regelrechte groeimarkt. De markt voor biologische producten (niet alleen melk) groeide van $6 miljard in 2000 - toen het USDA keurmerk voor biologisch werd ingevoerd - naar $40 miljard in 2015.

De Washington Post legde zijn bevindingen vast in een videoreportage.

Dit artikel afdrukken