Een epidemiologisch onderzoek dat gisteren verscheen in Neurology laat zien dat mannen in de leeftijdscategorie 40-60 die dagelijks meer dan 3,5 glas alcohol nuttigen het risico lopen om tussen de 1,5 en 6 jaar eerder last te krijgen van geheugenverlies. Vermindering van het geheugen is bij ouder worden normaal. Bij straffe drinkers lijkt het echter sneller te gaan.

De versnelde achteruitgang valt niet te constateren bij mannen die licht tot matig alcohol drinken. Ook lijkt het erop dat bier en wijn minder schadelijke effecten hebben dan sterke drank.

Vrouwen lijken de dans wat te ontspringen. Bij vrouwen kan bovendien het onderscheid tussen sterke drank en bier/wijn niet gemaakt worden omdat zij in het onderzoek geen sterke drankdrinkers bleken. Mogelijk is deze vertekening echter te wijten aan de steekproef. De onderzoekers achten de resultaten niettemin representatief voor de gehele bevolking.

De bevindingen resulteren uit een tienjarig onderzoek naar de gezondheid van Britse ambtenaren, de zogeheten Whitehall II-studie. Dat schrijft Le Monde.
Dit artikel afdrukken