Ik ben hier niet om u te behagen, maar om te zorgen dat er wat gebeurt - "je ne suis pas là pour plaire, mais pour faire" - zei Macron. Hij prikte alle taboes door. Boeren zijn niet zielig omdat ze geen geld verdienen, maar omdat ze hun keten met verwerkers en detaillisten niet georganiseerd hebben. Daarom wordt er in Frankrijk bijvoorbeeld zoveel buitenlands rundvlees gegeten (70% volgens de president). Niet omdat er een handelsovereenkomst is met Zuid-Amerikaanse landen, betoogde Macron met de felheid van een CEO die zijn hele onderneming tot de orde roept. Franse boeren protesteerden op 21 februari tegen het op handen zijnde Mercosur-verdrag dat jaarlijks 100.000 ton Zuid-Amerikaans vlees tegen gunstige importtarieven op de Franse markt zal brengen. Gaat het nu slecht vanwege dat akkoord? vraagt Macron met stemverheffing en omstandige gebaren. Nee, legt hij uit, het gaat slecht omdat boer, slachter, verwerker en detaillist de waarde van Frans vlees niet hebben weten neer te zetten.


De maatregelen van Macron bestaan uit een steunpakket van €5 miljard om 3 beleidspunten te realiseren: "toegevoegde waarde, openheid en de planeet." De Franse landbouw moet zich onderscheiden op basis van toegevoegde waarde in de keten van toeleverancier en boer, via verwerkers tot de supermarkt. Dat zal 'groen' moeten en op basis van hoge kwaliteitsstandaarden. Dat betekent: minder bestrijdingsmiddelen, de hoogste mate van voedselveiligheid, voedselsoeveriniteit door onafhankelijkheid van aanlevering vanuit andere landen en continenten, de keten moet zorgen voor gezonde voeding, het werk moet veilig en goed zijn voor mensen die in de landbouw werken en er moet minder energie gebruikt worden.

Met die eisen moet de Franse voedselketen zich in open markten staande kunnen houden. Macron maakte duidelijk geen 'vlees met hormonen' in zijn land toe te laten. Ook wil hij een einde maken aan de aankoop van Franse landbouwgrond door buitenlandse investeerders, waaronder Chinese. €1 miljard steun gaat naar de ontwikkeling van biologische landbouw, die naar een areaal 15% in 2022 moet (nu: 6,5%). Een garantiefonds (in samenwerking met de Europese investeringsbank) van €1 miljard moet jonge boeren bij de bank voldoende krediet geven om bedrijven over te kunnen nemen. Verder wond Macron er geen doekjes om: 40% van de Franse boeren is er over 3 jaar al niet meer.

Morgen gaat de bekende landbouwbeurs Salon de l'agriculture in Parijs open. Traditioneel kijkt de president daar uitgebreid rond. Macron kondigde aan er niet heen te gaan 'om koeien te knuffelen' maar, alweer, om boeren gewoon de waarheid te zeggen: u gaat de keten organiseren of u verdwijnt, wat ik doe is de voorwaarden scheppen zodat u dat kunt doen en verwerkers en supermarkten dat ook willen. Maar u gaat het werk doen.


Macrons boodschap wordt steeds duidelijker: ik help u, maar u moet een moderne ondernemer worden die samen met de keten onderscheid maakt. Ik zorg voor de regels die minderwaardig product niet op onze markt laten komen.

Macron beloofde zijn boerengasten op het Elysée een jaarlijkse traditie te maken van de ontmoeting met 1.000 jonge boeren.

Wie Macrons hele toespraak voor de jonge boeren op het het Elysée wil horen, kan dat via deze opname (in het Frans, geen ondertiteling).
Dit artikel afdrukken